„A szülők helye a beteg gyermekük mellett van”

„A szülők helye a beteg gyermekük mellett van”
Miskolc – Újabb három ­baba-mama kórterem­mel bővült a GYEK gyermeksebészeti osztálya.

Új ­baba-mama kórtermeket adtak át kedden a Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Velkey ­László Gyermekegészségügyi Központjának Gyermeksebészeti, Traumatológiai
és Égési Osztályán. A három klimatizált kórteremben, ami összesen 7 ágyat jelent, ezentúl az édesanyák együtt lehetnek gyermekükkel egészen a gyógyulásuk végéig. A kórtermek mellett modern, esztétikus fürdőszobákat is kialakítottak és felújították a részleg teakonyháját, valamint kezelő­jét. A kórtermekben megtörtént a teljes burkolat– és bútorcsere, valamint a D szárny folyosójának kétharmadán szintén a burkolatcsere. Megújult a világítás és a nővérállomás is. Mindez az osztály alapítványának („Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért”) segítségével, melynek kuratóriuma úgy döntött, hogy jelentős összeget fordít baba-mama kórtermek kialakítására. Mindehhez szükség volt a sok-sok támogató önzetlen felajánlására, munkájára, ­valamint az osztály dolgozóinak összefogására, segítségére.

felujitott-korterem-atadasa08-st

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata: (balról) dr. Papp János, dr. Tiba Sándor, dr. Poremba Beáta és dr. Réti Gyula | Fotó: Bujdos Tibor

Jogos elvárás

Az átadó ünnepség előtt sajtótájékoztató keretében dr. Réti Gyula, a gyermeksebészeti osztály osztályvezető főorvosa köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a beruházás megvalósulását. Kiemelte dr. Papp János főorvos, az alapítvány kuratóriumi tagjának munkáját, aki a tervezéstől kezdve a kivitelezésig végig a gazdája volt a munkálatoknak. Megemlítette dr. ­Poremba ­Beáta főorvos, kuratóriumi elnök és Kramcsák Mónika főnővér áldozatkész munkáját, akik sokszor munkaidőn túl is azért dolgoztak, hogy a baba-mama szobák ­létrejöhessenek.

Dr. Tiba Sándor, a Megyei Központi Kórház főigazgatója úgy fogalmazott: a mai világban már jogos az az elvárás, hogy a gyermekkórházakban a szülők a lehető leghosszabb ideig együtt lehessenek gyermekükkel komfortos körülmények között.

– Jogos igény lehetne az is, hogy a Gyermekegészségügyi Központ minden osztályán, minden kórterem családbarát legyen, de tudni kell, hogy az épület 1976-ban épült, amikor még nem volt elfogadott, hogy a beteg gyermek együtt tölthesse gyógyulása napjait az édesanyjával – fogalmazott a főigazgató, majd néhány adatot közölt: 2017. április 1-jétől 1646 fekvőbeteget látott el a GYEK gyermeksebészeti osztálya. A 15500 négyzetméteres épületben a gyermeksebészet 2000 négyzetméteres, ennek egy részét tudták most felújítani. Ezzel a 42 ágy nem egészen harmada lett családbarát (összesen 13 ágy).

– Ünnep a mai nap, hiszen az osztály és az alapítványa összefogott, együtt gondolkodott annak érdekében, hogy a beteg gyermekek és szüleik minél jobb körülmények között lehessenek a kórházban – tette hozzá a főigazgató. Majd arra bátorította támogatókat, hogy a jövőben is segítsenek, hiszen még több családbarát kórtermet szeretnének kialakítani a Gyermekegészségügyi Központban.

felujitott-korterem-atadasa12-st

Kevés volt

Dr. Papp János főorvos, a felújítás koordinátora elmondta: az első baba-mama ­kórtermeket 2010-ben alakították ki az osztályon, melyekre nagy igény volt. Évek múltán azonban azt tapasztalták, hogy kevés az ágy, hiszen megváltoztak a látogatási szokások, megváltoztak a szülők igényei. Lassan a műtéti időpontokat is ahhoz igazították, hogy van–e szabad baba-mama ágy az ­osztályon.

– Teljesen természetes, hogy a szülő a gyermeke mellett akar lenni, szeretné tudni, hogy mi történik betegsége, gyógyulása alatt. A külső látogatási folyosó igazából már a múlté, amikor a szülő egy ablakon keresztül nézett be, hogy mit csinál a gyermeke, a gyerek pedig vágyakozva tekintett kifelé. A szülőknek a gyermekük mellett van a helyük – jelentette ki a főorvos, hozzátéve: a mostani munkálatokba az előző évek tapasztalatai alapján kezdtek bele. A támogatók segítségével ­európai színvonalú kórtermeket sikerült kialakítani, melyek minden igényt kielégítenek. Megköszönte a kórház vezetésének a 4 milliós hozzájárulást, és a támogatók felajánlásait, munkáját.

Az ünnepség végén dr. Poremba Beáta főorvos köszönő oklevelet nyújtott át a támogatóknak. Ezután a vendégek a Gyermeksebészeti osztályra fáradtak, ahol megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás.

– Hegyi Erika –

felujitott-korterem-atadasa16-st