A szülők döntöttek

Iskolában
Iskolában
Miskolc – Az iskolák alkalmazkodnak a szülők döntéséhez. Hol több, hol kevesebb osztály indul.

Április végén az iskolákba, május elején pedig az óvodákba íratták be a szülők gyermekeiket. Vajon hogy döntöttek a szülők? Hol lesz több, és hol kevesebb gyerek szeptembertől? Dobos Tímea városházi szóvivőtől megtudtuk, az önkormányzati oktatási intézményekben a vártnak megfelelően alakult a létszám. Az általános iskolákba 1071 gyereket írattak be a következő tanévre, az óvodákba pedig 1251-et. Ezek a számok hasonlóak az elmúlt évek adataihoz. Legkedveltebbek a belvárosi óvodák és iskolák, de a szülők szívesen választották azokat az intézményeket is, ahol valamilyen speciális képzést kínálnak, például két tannyelvű vagy művészeti oktatást. A Komlóstetői és a 21. Sz. Általános Iskolába a vártnál több első osztályost írattak be, azért itt egy-egy osztállyal több indul szeptembertől. A Kazinczy Ferenc Általános Iskolában viszont a három helyett csak két első osztály lesz szeptembertől.

Mindent megtettek

Holló Gyula, a Komlóstetői Általános Iskola igazgatója azt mondta lapunknak: úgy tűnik, sikerült megállítaniuk azt a folyamatot, hogy a lakótelepen élő szülők más iskolába viszik gyermeküket. Ennek érdekében sok mindent tettek: napi kapcsolatban vannak a közeli óvodával. Közös programokat szerveznek, közösen tartották az ünnepségeiket. Beiratkozás előtt négy alkalommal is foglalkozást szerveztek óvodások számára „Szöszmötölő” címmel, és a szülők, valamint a gyerekek a bemutató órákon pillanthattak bele az iskolában folyó munkába. Az igazgató szerint az első iskolai években nem a plusz képzésekre kell helyezni a hangsúlyt, hanem az erős alapokat kell megteremteni, és azt elérni, hogy a gyerekek otthon érezzék magukat az intézményben. Emelt szintű képzés ebben az iskolában is folyik, az informatika és a sport terén.

Az óvodában maradtak

A Kazinczy Iskolában viszont az idén csak két osztályra való gyerek jelentkezett a három helyett. Nagy Katalin igazgatóhelyettes ennek több okát is látja. Például azt, hogy fogy a gyereklétszám, és hogy sok 6 éves gyerek egy évig még az óvodában marad. A fogyásnak az is oka lehet, hogy a szülők szívesebben viszik gyermeküket a munkahelyükhöz közel fekvő iskolába. Hozzátette: a náluk folyó két tannyelvű képzés, bár töretlenül népszerű, de sok szülő inkább művészeti képzést keres.