A szülő neveljen, ne az agressziódoboz!

Penészlek – A tanár hol neveletlen diákjától, hol a „kedves” szülőtől kap egy-egy pofont, fenyegetést! A Kelet-Magyarország munkatársát Nagy Mónika pszichológiai tanácsadó segítette az oknyomozásban.

A médiában egyre gyakrabban hallani arról, hogy gyermekek támadnak gyermekekre az iskolában, a pedagógus pedig hol neveletlen diákjától, hol a „kedves” szülőtől kap egy-egy pofont, fenyegetést. Az én gyermekkoromban is léteztek égetnivaló csibészek (tán’ magam is ilyen voltam), de efféle tettekről álmodni sem mertünk! Vajon mi lehet az oka, megoldása mindezeknek? – vetette föl hűséges penészleki olvasónk, a 79 éves Károly bácsi.

Áldozatokból bűnösök

A Kelet-Magyarország munkatársát Nagy Mónikapszichológiai tanácsadó segítette az oknyomozásban. A szakember rámutatott: A kortársaik, tanáraik, szüleik ellen forduló diákok száma szerencsére csekély, ők alkotják a deviáns fiatalok halmazát. Az esetek nagy részében valószínűleg hátrányos helyzetű családokból kerülnek ki az ilyen gyerekek, akik sosem láttak ideális viselkedési mintát szüleiktől, nem kaptak jó nevelést, gondoskodást, érzelmileg elhanyagoltak, s egykor talán maguk is bántalmazottak voltak. A sors iróniája, hogy az elnyomottakból később elnyomók, bántalmazók lesznek!

Amikor a tévé nevel…

– Hogy mi a megoldás? A megelőzés (prevenció) lenne a legfontosabb, ami a gyermekvédelem területén gyökerezik. Ha jól működik a jelzőrendszer a pedagógusok, óvónők, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámügy között, még a kezdetén orvosolható a baj. Az erőszakos magatartásra hajlamos kamaszokat nem büntetni kellene, ők segítséget várnak. Sokszor maguk a felnőttek járnak elöl rossz példával a konfliktuskezelést illetően (lásd: a tanárverő szülő), megint máskor a reggeltől estig dolgozó apának, anyának egyszerűen nincs ideje nevelnie csemetéjét e rohanó világban. Soha nincs jó vége, ha a gyermeket az „agressziódoboz” – a tévé, az internet, a videójáték – gondjaira bízzuk! – taglalta Nagy Mónika.

A pszichológus hozzátette: továbbképzéseket kellene szervezni pedagógusoknak (és akár szülőknek is) azokról az új dolgokról, amikkel az orvostudomány és a pszichológia előrukkol, ilyen például a hiperaktív gyerekek kezelése, nevelése.

Diákbosszú, tanárverés

Nemrégiben cigarettával égettek meg és a patakba löktek társai egy kislányt egy Baranya megyei általános iskolában. A diáklány testén számos sebet ejtettek osztálytársai. A rendőrségen az áldozat anyukája tett feljelentést. Kiderült: a 10 éves gyereket a testnevelés órán a falhoz lökték diáktársai, aki ezt szóvá tette tanárának. Ő számon kérte a bántalmazókat, akik iskola után bosszút álltak az árulkodásért.

Hajdúhadházon egy tanítónőt vertek meg az iskolában. A pedagógust az egyik diák anyja pofozta meg. A szülő megcibálta a tanítónő haját, és a fejét is többször a falba ütötte. A rendőrök közfeladatot ellátó személy elleni bűntett gyanújával indítottak.