A szülészeti-nőgyógyászati ágyak számának növelését kéri a főváros

A budapesti szülészeti-nőgyógyászati ágyak számának növelésére kéri a főváros az Egészségügyi Minisztériumot. Áprilistól 40 százalékkal csökkent az ágyak száma, de ez nem elegendő a betegek ellátásához – jelentette ki pénteken Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat a jövő héten dönt az észak-budai integrált kórház létrehozásáról, ami a János, a Margit és a Budai Gyermekkórház összevonását jelenti. Így ugyanis lesz jogi lehetőség arra, hogy a Margit Kórház, amelyben áprilistól csak krónikus és rehabilitációs ágyak vannak, átvehessen a János Kórháztól tíz aktív sebészeti ágyat.

Az új egészségügyi miniszter kinevezése után a főváros egyeztetést kezdeményez a tárcával arról, hogy növeljék a budapesti szülészeti-nőgyágyászat ágyak számát. Az ágyak 40 százaléka ugyanis megszűnt áprilistól, a biztonságos ellátáshoz azonban legalább 10 százalékkal több kellene – mondta pénteken, a Margit Kórházban tartott sajtótájékoztatóján Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönt az észak-budai integrált kórház létrehozásáról, ami a János, a Margit és a Budai Gyermekkórház szervezeti összevonását jelenti. Az egészségügyi átalakítások során a Margitban csak krónikus és rehabilitációs ágyak maradtak. Ha viszont összevonják a Jánossal, akkor van jogi lehetőség, hogy a Margit kórházi telephelyen maradjon 10 aktív sebészeti ágy és tovább működhessen a sebészet – jelentette ki a főpolgármester-helyettes. Az észak-budai integrált intézményhez tartozhatna a Kútvölgyi Kórház is, amelynek átvételéről tágyalást kezd a főváros a kormányzattal.

Az egészségügyi reform miatt szükséges átalakítások költsége Budapesten körülbelül 5 milliárd forint. Az összeget a főváros az egészségügyi minisztérium által kiírt pályázaton szeretné elnyerni. Horváth Csaba elmondta: ebben az évben a pénznek körülbelül a felére lenne szükség, a beruházások egy részét ugyanis mindenképpen csak jövőre tudják megvalósítani. A 860 egészségügyi dolgozó elbocsátásának költsége csaknem 2 milliárd forint, ennek a felét állja az állami költségvetés.

A főpolgármester-helyettes közölte: a Scöpf-Merei Kórház dolgozói csütörtökön lettették azt a pénzügyi garanciát, amelyet a főváros kért, a három hónapi működésre elegendő 121 millió forintot. A kórház privatizálására a fővárosi közgyűlés jövő heti ülése után pályázatot ír ki a főváros.