A szülészeti ellátás szabályozását sürgetik a civilek

Civilek adják át szerdán délelőtt szüléssel kapcsolatos javaslataikat az Egészségügyi Minisztériumban. A portán adják le fél tizenegykor, miután a tárca vezetése hetek óta nem veszi át az agyagot – olvasható a civilek közleményében. A dokumentum egyebek mellett arról szól, hogy milyen problémák vannak a jelenlegi szülészeti ellátórendszerben, illetve, hogy hogyan lehetne orvosolni azokat.

Szerdán délelőtt fél tizenegykor adják át szülészettel kapcsolatos elképzeléseiket civil szervezetek az Egészségügyi Minisztériumban. Mivel a tárca vezetése hetek óta nem vette át, a portán adják le a javaslatcsomagot. Egyebek mellett a szülészeti ellátórendszer problémáit, hiányosságait, és a megoldási javaslatokat gyűjtötték össze az anyagban. Felhívják a figyelmet a többi között arra, hogy kevés anya- és bababarát szülészet van, és hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer pazarló. Szerintük biztosítani kellene a bábaképzést, rendezni kellene a bábák helyzetét, szabályozni kellene a kórházon kívüli szüléskísérést, és változásokat sürgetnek a kórházi szülészetben is.

A javaslatcsomagot a Napvilág Születésház, a Holdudvar Bábaház, a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért, a Magyarországi Dúlák Egyesülete, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság és a Szövetség az Anya- és Bababarát Születésért tagjai dolgozták ki gyógytornászok, szülész-nőgyógyászok és bábák segítségével.

Ugyancsak szerdán adják át cseh civil szervezetek hasonló tartalmú és célú petíciójukat a Cseh Köztársaság Egészségügyi Minisztériumában.