A sztrájkbizottság is bekapcsolódik, ha nem sikerül rendezni a munkaügyisek fizetését

Ha néhány héten belül nem sikerül megegyezni, a sztrájkbizottságot is bevonja a szakszervezet a fizetéscsökkenést elszenvedett munkaügyi dolgozók ügyének megoldásába – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Fehér József főtitkár elmondta, lesz olyan dolgozó, aki márciusban alig 20 ezer forintot fog hazavinni, a bércsökkenés körülbelül 3 ezer embert érint. A helyzetet egyebek között az idézte elő, hogy a közigazgatási minisztérium a megyei munkaügyi képviseleteket helyi szerveknek tekinti, ahol a megyei szintnél jóval alacsonyabbak a juttatások.

A közigazgatás átszervezésével a közigazgatási minisztérium irányítása alá kerültek a megyei munkaügyi kirendeltségek. A tárca az összevonások után úgy ítélte meg, hogy a kirendeltségek a munkaügyi központok helyi szerveinek minősülnek, nem pedig területinek. Ez azt jelentett, hogy a felsőfokú végzettségű dolgozók eddigi 30 százalékos illetménykiegészítése 10 százalékosra csökkent, a középfokú végzettségűek pedig az eddigi 10 százalék helyett már nem kapnak kiegészítést.
Ráadásul korábban január végéig dönthettek a hivatalvezetők, hogy a teljesítmény alapján mennyi, úgynevezett “eltérítést” adnak a dolgozóknak. Az átszervezéssel ez is elmaradt, ami további tíz-húsz százalékos jövedelemcsökkenést okozott. Továbbá a januárra járó fizetéseket a legtöbb helyen még a tavalyi szabályok szerint számfejtették, a túlfizetést pedig most vonják le. Ez összességében azt jelenti, hogy lesz olyan, aki alig 20 ezer forintot visz haza márciusban – mondta a főtitkár.

A szakszervezet ezért azt kéri, hogy a parlament március 7-én szavazza meg, hogy kormányhivatalok meghosszabbítva a korábban bevett január végi határidőt, április végéig dönthessenek a teljesítmény alapú többletjuttatás megadásáról. Ennek alapja pedig minimum az eddig kapott kiegészítés 75 százaléka kell, hogy legyen – mondta a főtitkár. Bár a kormányhivatalok április végéig dönthetnének, a szakszervezet szerint a márciusi bérszámfejtés idején már biztosat kéne tudni, ezért, ha jövő hónap 25-ig nem teljesül az érdekképviselet minimumkövetelése, a sztrájkbizottság megkezdi a munkáját – mondta Fehér József. A főtitkár szerint hosszú távon a készülőben lévő életpályatörvény oldhatja meg a problémákat.
– Független Hírügynökség –