A szövetkezésben élt

A szövetkezeti mozgalomban eltöltött több évtizedes munkájára is emlékezik a 75. életévét betöltve idén kiadott könyvében Dr. Szilvasán Pál, aki Nyíregyházáról indulva kezdte pályáját.

Történelmileg fantasztikus változásokkal teli időszakról ír „Az élet országútján” címmel megjelent memoárjában a szerző, aki első munkahelyéül a szövetkezetet választotta és „mint megszállott”, mindvégig kitartott mellette.

Ahogy maga említi: „a nyíregyházi Bujtos suttyó legénye” saját emberségéből jutott a magyar szövetkezeti mozgalom csúcsára. Budapestre 1951-ben került, amikor kinevezték a Szövetkezetek Országos Szövetsége (SZÖVOSZ) oktatási osztályának előadójává, esti tagozaton elvégezte a közgazdasági egyetemet, s a ranglétrán haladva lett főosztályvezető, elnökhelyettes, majd főtitkár.

A rendszerváltás idején az  ÁFÉSZ Országos Szövetsége és az Országos Szövetkezeti Tanács elnökévé választották. A szerző vallja: közel fél évszázadon át szolgált egy ügyet, sikerekkel és kudarcokkal, de végig meggyőződéssel.

– Nyéki Zsolt –