A szökőkutak nem strandok – Miskolcon sem

Inkább csak „dísznek” van
Inkább csak „dísznek” van
Miskolc – Hűsítés még belefér, de a vize nem ivóvíz, és nem fürdésre találták ki azt.

A nyári kánikulában gyakorta látni szökőkútban fürdőzőket, vagy éppen olyanokat, akik ott próbálják magukat hűsíteni. Az Erzsébet téren is mindennapos látvány, hogy az alulról feltörő vízsugárban ugrálnak, szaladgálnak a gyerekek. De vajon egészségügyi szempontból nem veszélyes?

Elválasztjuk egymástól a hűsölést, a vizeskedést és a fürdést.” Kovács László Csaba

– A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. által üzemeltetett szökőkutak vizüket az ivóvíz közműhálózatról kapják, ami nem állandó vízvételt jelent – kezdte Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs igazgatója. – Az első feltöltés és a rendszer üzembe helyezése után többségüknél vízszintkapcsolóval biztosítják az automatikus utántöltést, amivel a párolgásból adódó veszteséget pótolják. Két szökőkút esetében, a Görgey és a Hősök terén lévőnél időjárás függvényében 2–3 hetente teljes vízcsere is történik. A vízforgatós rendszerekben mechanikai szűrést is alkalmaznak, valamint gyors­klór­ral és algaölővel is kezelik a vizet, vagyis a működtetés során olyan vegyszer kerül a vízbe, ami a strandok vagy az otthoni medencék vizében is van – ha beleteszik. „Ennek ellenére egyik szökőkút vize sem ivóvíz, mint ahogy medencéjük sem strandmedence, azokat nem strandolásra találták ki. Így a strandokkal, és az ivóvízzel szemben a szökőkutak esetében nincs rendszeres vízminőség ellenőrzés és pontos vízminőségkezelési előírás sem” – jelentette ki.

Elválasztják

Mit szól a rendészet, ha valakit azon kapnak, hogy fürdik a szökőkútban? – kérdeztük. „Elválasztjuk egymástól a hűsölést, a gyermekek vizeskedését és a fürdést. A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai szem előtt tartják az időjárási viszonyokat is, például hőségriadó idején toleránsabbak vagyunk az önmagukat hűsíteni kívánókkal vagy azokkal a gyermekekkel, akik vizeskednek. A szökőkút kialakítása is meghatározó, mert az Erzsébet téri, nem medence jellegű, így amikor nem üzemel, akkor járdának tűnik és minősül, hiszen gyalogos közlekedésre alkalmas terület. Viszont, ha üzemel és kánikula van, akkor is „járdának használják” és így hűsölnek, itt mi is elnézőbbek vagyunk ilyenkor” – ezt Kovács László Csaba, a rendészet vezetője mondta.

– ÉM-NSZR –


Nyálkás, csúszós padló

– A medencével rendelkező szökőkutaknál fürdés esetén a rendészek szóban mindig figyelmeztetik az ott tartózkodókat a balesetveszélyre, felhívják a figyelmet a közterület rendeltetésszerű használatára, a köztisztasági szabályok betartására – sorolta Kovács László Csaba.

– Ahol speciális fúvókák vannak, mint a Hősök terén, ott felhívjuk a figyelmet a fokozott baleset- és életveszélyre, a nyálkás-csúszós padlózatra is.