A szőkeség mítosza

A szőkeség mítosza
Szegény szőkék! Vajon mi okozza, hogy oly sok gúny tárgyává lettek? A szőke nős viccek gyakorlatilag kiszorították a rendőrvicceket, skót vicceket pedig jóformán csak egy hamburgerlánc óriásplakátjain látni.

Politikusaink pedig részben egyáltalán nem viccesek, részben önmagukban is viccek, ezért nem alkalmasak élcelődésre. Ez valahol szomorú jelenség. Viccet ugyanis csak egyéniségekről, jellegzetességekről lehet kitalálni, jellegtelen dolgokról nem.
A szőke nő jelenség?

Igen! De miért pont ők váltak a gúny céltáblájává? Miért nem a vörösek (bocsánat: mahagóniszínűek) vagy urambocsá a trendi rózsaszín sörényűek? A recesszíven öröklődő szőkeség a mi vidékünkön ritkán fordul elő természetesen (Koppenhágában más a helyzet: aki ott nem szőke, az arab vagy török vendégmunkás).

Gyanítom, hogy Skandináviában ezért nincs is szőke nős vicc, már csak az érettebb demokrácia és a humorérzék hiánya okán sem. Ami tehát ritka, az különleges is, vagyis irigylésre méltó. Amit pedig irigyelünk, de el nem érhetünk, mint a természetes szőke hajzuhatag, azt hajlamosak vagyunk „savanyú a szőlő” alapon lefitymálni.

A szőkeség divatja

A szőkeség divatja az ókori Rómában is megvolt már. Ott jó pénzt adtak egy-egy trák vagy germán rabszolganő szőke hajáért, amelyből úrnőik számára parókát készítettek. Eleinte a prostituáltak kezdték szőkíteni hajukat, így is hirdetve mesterségüket.

Mint annyiszor, a prosti-divat teret nyert a jómódúbb körökben is. Ez ma is így van: lásd tűsarkú cipő, miniszoknya, sőt kotonzseb. A szőkeségnek tehát egyrészt irigyelt, másrészt megvetett eredete tükröződik a mai viccekben.

Valamiért az Igazi Nő szőke!

A mesebeli királylánynak aranyhaja van (ő is szőke). A gyerekek holdsugár-szőke hercegkisasszonyokat rajzolnak az óvodában, és selyemszőke barbihajakat fésülnek. A régi idők nagy nőideáljai, mint Marilyn Monroe, vagy Madonna, szőkék.

A szőkeség feltűnő. Ami feltűnő, az jelképpé lesz, adott esetben az egész női nem jelképévé, és nem is csak a haj-fetisisztáknál. Nem véletlen, hogy a szőkére festett, pláne hosszú hajat „buzisnak” tartjuk férfiaknál.

Hogy van ez a szőkékkel?

Nomármost: a szőke nős vicceket férfiak találják ki. Miért gúnyolják a női nemet a szőke nőkön keresztül? Hát igen, ismét itt a „savanyú a szőlő” jelenség: a szőke tündér elérhetetlen, tehát nem is kell, vacak. A férfiak számára a női gondolkodás követhetetlen, bonyolult és logikátlan.

Pedig megvan a logikája, csak ez nem lineáris, hanem érzelmi, intuitív és nagy logikai-asszociációs ugrások találhatóak benne. Ezeket a kiismerhetetlen gondolkodásra utaló „bakugrásokat” cikizik azok az e-mailen is terjedő körlevelek, melyeken olyan jót derülünk.

Szőke fürtök alatt női agy!

Való igaz, hogy a férfi és a női agy különböző felépítése okozza ezt a gondolkodásbeli különbséget, de ez egyáltalán nem a női nem rovására dönti el a dolgot. A férfiak agya nagyobb tömegű, a női agyban azonban „gyárilag” több huzalozás, kapcsolat található az egyes részegységek között.

A tesztoszteron nevű férfi-hormon szinte gyilkolja a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolatokat már a magzati korban is, míg a nőknél ez nem történik meg. Ezért jobb és szerteágazóbb megfigyelők, érzelmileg érzékenyebbek a nők, és ezért tudnak jobban egy célra koncentrálni a férfiak. Az emberi, sőt férfigondolkodás részét képezi az is, hogy amit nem ért valaki, az hülyeségnek gondolja (bocsánat, fiúk!), vagyis az „érthetetlen” nő: buta.

Saját butaságát kellene elismernie akkor, amikor nem ért valamit, de ehelyett a másikat nevezi butának, ezt nevezik a pszichológiában kivetítésnek. Hogy ez mennyire nem így van, azt számos teremtés koronája átélhette, amikor butuskának vélt párja a válóperes tárgyaláson a kígyónál is ravaszabbnak bizonyulva kifordította őt a lakásából…

Ismeri a viccet?

Apuka a játékosztályon Barbie babát akar venni a lányának. Az eladó kínálja.
– Íme Mattel Barbie 3000 Ft-ért. Egy ruha és egy cipő jár hozzá.
– Valami szebb nincs? – kérdi a papa.
– Persze hogy van, íme Sunshine Barbie, jár hozzá báli ruha, báli cipő, fürdőruha és strandpapucs is, az ára 8000 Ft.
– És valami ami még ennél is szebb?
– Azt hiszem uram, Önnek Elvált Barbie a megfelelő. Ugyan az ára 150 000 Ft …
– Mennyi????? És mit tud ezért a pénzért?
– Jár hozzá Ken autója, Ken lova Ken háza …

A „szőkítés” eleve egyfajta „halványítás”, hiszen a benzinhamisítást is szőkítésnek nevezik. Ami halványítás, fakítás, hamisítás, az eleve csökkent értékűségre utal.

A butus plasztik szöszik

A szőke nő tehát egyrészt irigyelt, másrészt kinevetett tagja világunknak. És itt meg kell említeni még valamit: az általánosítást. Vannak, igenis vannak butusnak tűnő szőke nők, rendszerint festett szőkék, a jelenség együtt jár a csodálkozó félkörívekké tépett-tetovált szemöldökökkel, a szilikon ajakkal és -mellel is. Az általános „nőiesség” összes kellékét igyekeznek szegénykék magukon feltüntetni, és ha a természet szűkmarkú volt e tekintetben, nos akkor jöhet a plasztikai sebészet!

Ezen elszomorító példányok – szerintem – annyira azért nem ostobák, mint amilyennek látszanak, csak a butaságot is nőies tulajdonságnak vélik a „szép lehetsz, de okos nem” elv alapján. Az általánosítás pedig beindul: minden szőke nő ilyen! És ez nem igaz, ahogyan az sem, hogy „az olaszok macskát esznek”, és ahogyan a romákat se Győzike egyenes adásban közvetített családi vircsaftja alapján kellene megítélni.

Ha már felmerült a dolog: épp az általánosítás és az ehhez tapadó rossz érzések miatt nem illik bizonyos kisebbségeket nevükön nevezni, és a szőke nők is egy kisebbség. Emiatt találkoztam már „két pepita hajú nő beszélget” kezdetű viccekkel is. Ellenhatásként pedig felbukkantak a visszavágón” a szőke férfiakról szóló viccek is. Íme egy:

Miért csupa kék-zöld folt a szőke nő köldöke?
Mert vannak szőke férfiak is.

Forrás: www.harmonet.hu