A szoftverek jogtisztaságát is vizsgálni fogja az APEH

Budapest – Hamarosan a szoftverek jogtisztaságát is vizsgálni fogják a revizorok a cégeknél és a vállalkozásoknál – jelentette be az adóhatóság elnöke és a legális szoftverhasználatért küzdő nemzetközi szervezet, a Business Software Alliance (BSA) közép-kelet-európai igazgatója szerdán, miután aláírták az erről szóló megállapodást.

Az APEH külön a szoftverek miatt nem indít vizsgálatokat, de a szokásos ellenőrzéseken a revizorok vizsgálni fogják a cégek nyilvántartásait ezzel összefüggésben, és ha szabálytalanságot találnak, büntetnek – mondta Szikora János, az adóhatóság elnöke.

Az adóhivatal hatásköre kiterjed a szolgáltatások és szellemi termékek értékesítésének szabályszerűségére és az ezzel kapcsolatos adók megfizetésének ellenőrzésére is – mondta az APEH elnöke. A megállapodásnak köszönhetően a jövőben a revizorok hatékonyabban tudják ellenőrizni a szoftverek kereskedelmét és felhasználásuk szabályszerűségét – közölte Szikora János. Az APEH a saját hatáskörében eljárva végzi a feladatát e tekintetben, a programok elszámolását vizsgálják, és ha jogsértést állapítanak meg, akkor a törvény szerinti szankciókat vetik ki – mondta az adóhatóság vezetője. Ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor az APEH-nak kötelessége feljelentést tenni az illetékes hatóságoknál.

Az adóhivatal természetesen betartja az adótitokra vonatkozó szabályokat, és egyedi ügyekben nem ad át infomációkat a BSA-nak – jelentette ki Szikora János. A jogvédő szervezettel az általános tapasztalatokat osztják meg – tette hozzá. A BSA egyebek mellett azt is vállalta a megállapodásban, hogy képzéseket tart az ellenőrök számára, hogy a revizorok naprakész infoprmációkat kapjanak a legális szofverhasználat körülményeiről.

Az Európai Unióban jelenleg 35 százalékos az illegális szoftverhasználat aránya, míg Magyarországon a BSA szerint a programok 42 százalékát használják feketén – ismertette egy nemzetközi szervezet felmérését a BSA közép-kelet-euróoai igazgatója. Az együttműködés egyik célja, hogy az uniós átlagra csökkenjen ez az arány – tette hozzá. Ha ez megvalósul, az a számításaik szerint 30 milliárd forintos adóbevételt jelentene az országnak és 2500 új munkahely megteremtését biztosítaná a magyar szoftveriparban – közölte Georg Herrnleben.