A szocialisták másképp látják a közbiztonságot

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
“Ha Orbán Viktor és a Fidesz így kezeli a nemzeti ügyeket, akkor nagyon nagy baj van ebben az országban.” – reagált Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője saját Facebook oldalán Orbán Viktornak a szintén a közösségi oldalon közzétett írására.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán szombaton a hozzá intézett kérdésekre válaszolva a közbiztonságról írt. Egyebek mellett azt, hogy 2000 új rendőr áll szolgálatba március 6-án, új Büntető törvénykönyv készül, és hogy napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása. A miniszterelnök a kormány eddigi intézkedésiről is írt, mint a “három csapás” törvény, vagy a kisebb lopásokért kiszabható elzárás.

Mesterházy Attila szintén a Facebook-on reagált Orbán Viktor írására. Mesterházy szerint a rendőrséget 2010 őszén gyakorlatilag szétverték, ” hogy a Fidesz elnökének személyes testőre Hajdú János mintegy 12 milliárd forintból saját elitalakulatot kaphasson, Terrorelhárítási Központ néven.” Szintén még az elmúlt évben a megbízhatósági vizsgálattal és a kifogástalan életvitel vizsgálat kiterjesztésével megteremtették “a teljes állomány titkosszolgálati megfigyelésének és így megfélemlítésének lehetőségét.” – írja a szocialista politikus.

Az új adórendszerben a rendőrség és a teljes rendvédelmi állomány 75-80 százaléka kompenzációra szorul, vagyis rosszabbul járt. Felére csökkentették a béren kívüli juttatásaikat is. A Balsai István féle “semmisségi” törvényjavaslat pedig a rendőrség erkölcsi megítélését rombolhatja le Mesterházy szerint.

A szocialista frakcióvezető szerint ráadásul a március elején felavatandó majdnem 2000 tiszthelyettes közül ezret még az előző, szocialista kormány idején iskoláztak be. A maradék közel 900 ember pedig még jó ideig nem lesz bevethető utcai szolgálatra, hiszen nem egész egy hónapja vették fel őket és nincsenek még kiképezve állítja Mesterházy Attila.

A szocialista politikus szerint a legsúlyosabb gond, hogy a Belügyminisztériumot érintő 35 milliárd forintos megszorításból legalább 20-25 milliárd a rendőrséget fogja érinteni. Ezzel Mesterházy szerint a kormány megszegte az rendőrségnek tett ígéreteit. Végül megszűntették a településőr programot, melyben több mint 840 településen 2400 ember szolgálta főként a kistelepülések biztonságát. Ebben az ügyben pontosan az Orbán Viktor által hivatkozott Borsod megyében egyre hangosabb, még a Fideszes polgármesterek által is támogatott mozgalom szerveződik a program azonnali visszaállításáért. – írja Facebook oldalán a szocialista politikus.

– Független Hírügynökség –


Mesterházy: Minden platformra szükség van az MSZP-ben, ha tiszteletben tartja a párt alapszabályát

fuggetlen | 2011.02.26 13:21
Az MSZP megint belső vitái miatt érdekes, ezeket be kell fejezni. Az emberek megoldásokat várnak és nem terméketlen belső vitákat – mondta az MSZP elnöke a párt szombati választmányi ülésének megnyitóján. Mesterházy Attila kijelentette: minden platformra és minden olyan platformvezetőre szükség van az MSZP-ben, aki tiszteletben tartja a párt alapszabályát és a helyes megoldások megtalálásáért dolgozik.

Orbán Viktor a közbiztonságról – 2000 új rendőr, új Btk., büntethetőségi korhatár leszállítása

fuggetlen | 2011.02.26 12:33
Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása, új Büntető törvénykönyvet terveznek, március 6-án pedig majdnem 2 ezer új rendőr áll szolgálatba – derül ki Orbán Viktor Facebook oldalára szombaton felrakott bejegyzésből. Orbán Viktor a bejegyzésben a közbiztonsággal kapcsolatban hozzá intézett kérdésekre válaszolt.

Juhász Attila: Az elszámoltatásnak a Fidesz számára is vannak kockázatai

fuggetlen | 2011.02.26 10:43
Az elszámoltatásnak a Fidesz számára is vannak kockázatai, mert ha nem sikerül bíróság elé állítani a főbűnösnek kikiáltott politikusokat, így elsősorban Gyurcsány Ferencet, az csalódást kelthet a saját tábor egy részében – írja a Független Hírügynökség számára készített elemzésében Juhász Attila, a Political Capital elemzője.