A Szociális Kerekasztal követeli a Molnár törvény hatályon kívül helyezését

Molnár Lajos egészségügyi miniszter leváltásával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elismerte, hogy kudarcot vallott a koalíció társadalomellenes egészségügyi politikája – áll a Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának csütörtöki közleményében.

A társadalmi szervezeteket, szakszervezeteket és különböző politikai csoportokat tömörítő Szociális Kerekasztal szerint Molnár Lajos menesztése nyilvánvaló elismerése a vizitdíj és a kórházi napidíj tarthatatlanságának, a kórházak felszámolásának és osztályaik leépítésének, az egészségügyi alapellátáshoz hozzáférés beszűkítésének – áll a dokumentumban.

A különböző világnézetű és politikai beállítottságú társadalmi és politikai erők együttműködését meg kell őrizni, mert a miniszter leváltása önmagában nem jelenti az általa kidolgozott törvény visszavonását is. A Magyar Szociális Fórum Kerekasztala követeli a Molnár törvény hatályon kívül helyezését, a kiindulási állapot visszaállítását, és arra szólítja fel a kormányt, hogy véglegesen vegye le a napirendről a társadalombiztosítási rendszer privatizálását, a több biztosítós modell bevezetését, és azt, hogy a lakosság nagy többségét érintő minden változás előtt folytasson sokoldalú egyeztetést a szakmai és civil szervezetekkel.

A dokumentumot több mint 40 szervezet és értelmiségi írta alá, többek között a Magyar Orvosi Kamara, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezetének vezetői, Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokaratikus Szakszervezetének elnöke, Lányi András, az Élőlánc Magyarországért mozgalom vezetője és dr. Sipos József, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tagja.