Friss hírek

2006.12.15. 15:18

Négymilliós bírság a TIGÁZ-nak

<p>Négymillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt-re (TIGÁZ), mert a szolgáltató visszaélt gazdasági erőfölényével - közölte a GVH pénteken. A versenyhivatal szerint a magyarországi fogyasztók több mint 30 százalékát ellátó TIGÁZ indokolatlanul magas díjat kért az új fogyasztóktól a csatlakozásért és a régi ügyfeleknek is túl sokat kellett fizetniük az úgynevezett kapacitás-bővítésért.</p>

A TIGÁZ ellen lefolytatott versenyfelügyeleti eljárásban a GVH túlzottan magasnak, ezáltal a versenytörvénybe ütközőnek minősítette a TIGÁZ Üzletszabályzata alapján a 2004-es és a 2005-ös években alkalmazott csatlakozási díj mértékét. Ez, bizonyos esetekben, több mint háromszorosa volt a hatósági árnak - derül ki a GVH közleményében.

A magyar versenyjogban gazdasági erőfölénnyel rendelkezni nem tilos, az azzal való visszaélés azonban már jogellenes. Tekintettel a speciális, a verseny alacsonyabb fokú jelenlétére jellemző piaci helyzetre, az erőfölényes vállalkozás fokozott felelősséggel köteles eljárni üzleti döntéseinek kialakításakor. A versenytörvény szerint gazdasági erőfölénnyel az a vállalkozás rendelkezik, amely gazdasági döntéseit a többi piaci szereplőtől nagymértékben függetlenül képes meghozni - olvasható a GVH közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!