A szlovákiai háztartások 7 százaléka költ rendszeresen többet a bevételeinél

Pozsony, 2012. május 15., kedd (MTI) – A szlovákiai háztartások 7 százaléka költ rendszeresen többet a kereseténél, vagyis a folyamatosan növeli adósságait – állapította meg a Focus közvélemény és piackutató ügynökség felmérése a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

A felmérés alapján a folyamatos eladósodás útján járók közül a legtöbben a pozsonyi kerületben élnek, pedig országos szinten itt a legmagasabb átlagos jövedelmekkel rendelkezők aránya.

Az adatok szerint a háztartások 28 százaléka él fizetéstől fizetésig, illetve nyugdíjtól nyugdíjig, azaz nem tud megtakarítani jövedelméből, míg 61 százalék azok aránya, akik kiadásaiknál több bevételre tesznek szert havonta.

A felmérés adatai azt bizonyítják, hogy a szlovákiai háztartások csupán 23 százaléka tervezi meg, hogyan fogja felhasználni a rendelkezésére álló anyagiakat. Ennek a csoportnak a legnagyobb részét az ötven évesnél idősebbek alkotta – rendszerint egy vagy kétszemélyes – háztartások teszik ki.

A háztartások 27 százaléka eközben egyáltalán nem tervezi havi költségeit. Ennek a csoportnak a túlnyomó többsége az egy illetve az öt személynél több tagot számláló háztartások közül kerül ki.

– MTI –