A szlovák vasúti röntgen ellen tiltakozik Ukrajna

Akár az ukrán-szlovák vasúti teherszállítás beszüntetését is kilátásba helyezte Ukrajna, amennyiben a szlovákiai hatóságok nem vizsgálják felül a határon felállított ipari röntgenkészülék működtetését. Ez év februárjában négy ukrajnai mozdonyvezető szenvedett súlyos sugárfertőzést, amikor a szlovákok a mozdonyt is átvilágították a berendezéssel.

A kárpátaljai Palló és a kelet-szlovákiai Mátyóc (Maťovce) közötti vasúti határátkelő bojkottjával fenyeget az Ukrán Vasút, amennyiben a szlovák hatóságok nem gondoskodnak az ukrán vonatok személyzetének biztonságáról a határon üzemelő THSCAN RF6010 típusú röntgenkészülék alkalmazásakor. A berendezés arra hivatott, hogy a tehervonatokban elrejtett csempészárut derítse fel, ám több ízben is előfordult, hogy a mozdonyt is átvilágították, mely során a megengedett sugárdózis többszöröse érte a személyzetet. Ez év februárjában négy kárpátaljai mozdonyvezető is súlyosan megbetegedett a röntgensugaraktól – az egyiküket le is kellett százalékolni.

A szlovák fél szerint a berendezés biztonságosan működik, s csupán akkor kapcsol be, amikor a szerelvényt vontató mozdony már áthaladt az ellenőrző ponton. Az ukrán vasúttársaság és a tisztiorvosi szolgálat mérései során azonban bebizonyosodott, hogy a készülék által kibocsátott sugárzás a mozdonyok vezetőfülkéjében a megengedett érték 5-6-szorosát is eléri.

A délkelet-ukrajnai vasúti közlekedésért felelős Lembergi (Lvivi) Vasúti Igazgatóság ezért kilátásba helyezte, hogy az ukrán vasúti személyzet egészségének és testi épségének biztosítása érdekében más határállomásokat vesz igénybe a jövőben, amennyiben a szlovákok nem képesek biztosítani a mátyóci berendezés biztonságos üzemeltetését.