A szlovák ellenzék a munkaügyi miniszter vagy a kormányfő fejét követeli

Ha Robert Fico szlovák miniszterelnök nem váltja le a korrupciós botrányba keveredett munkaügyi miniszterét, mondjon le maga. Így nyilatkozott szerdán a legerősebb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke, Mikuláš Dzurinda ((mikulás dzurinda)) kétszeres ex-kormányfő.

Viera Tomanová munka-, szociális és családügyi miniszter asszony olyan nonprofit szervezetnek ítélt meg kétmillió koronás (15 millió forintos) támogatást, amelyet a miniszterelnök pártjához, a Smerhez ((szmer) közel álló személyek vezetnek. Az igazi felháborodást az váltotta ki, hogy a támogatott szervezet, a Privilégium 17,3 millió koronával (126 millió forint) tartozik a szlovák társadalombiztosításnak , és többmilliós adóhátraléka is van. A korrupció gyanúját erősíti az is, hogy a miniszter asszony korábban dolgozott a támogatott szervezetnek.

Dzurindáék a pozsonyi törvényhozás további két ellenzéki pártjával, a Kereszténydemokrata Mozgalommal és a Magyar Koalíció Pártjával közösen szeptember elejére rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik a miniszter leváltására.