A Szinván “úszott el” a szép utcabútor?

Akt.:
Utcabútorok az Erzsébet téren
Utcabútorok az Erzsébet téren - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Ugyanannyi pénzből végül két beruházás lett: kevesebb jutott utcabútorra.

Ki volt az, aki döntött arról, hogy az Erzsébet térre a jelenlegi utcabútorok kerüljenek? Nos, ezt egyelőre nem tudni, mert sem Viszlai Józsefnek, a város volt főépítészének, sem Rostás Lászlónak, a jelenleginek, sem Pirity Attilának, a teret tervező Stúdió Északmagyarországi Tervező Kft. ügyvezetőjének nem tetszenek. A miértről azonban már van fogalmunk: erre volt pénz.

Észak-Agora levelezőfórumunkon téma volt az Erzsébet tér, egészen pontosan az oda kihelyezett utcabútor. Nem oda illő, sörsátorba való – ilyen jelzőkkel illették. De – mint az egyik levelező írta – ennek ellenére újra élet van a téren. 

Ebben talán a kritizált padoknak, asztaloknak is van szerepe, legalábbis az alapján, amit Pirity Attila mondott: „Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a két fasor mentén helyezzünk el padokat, hanem legyenek asztalok is. A turisták itt például megírhatnak egy képeslapot. De a tapasztalat az, hogy a fiatalok is szeretik, odajárnak olvasni, sakkozni.”

“Ez kocsmaszerű”

Ez persze nem változtat a bútorok kinézetén. Rostás Lászlótól megtudtuk, nem csak lapunkhoz érkeztek kritikák, de hozzájuk is. Ahogy fogalmazott: „Ezek a padok, asztalok nem felelnek meg a közmegelégedésnek.” Az eredeti tervekben azonban ez szerepelt – hangsúlyozta. Most keresik a megoldást, szeretnének máshol helyet találni ezeknek a bútoroknak, és a régi padokat, felújítva visszahelyezni.

Az áthelyezés azonban nem olyan egyszerű, hiszen a tér pályázati pénzből valósult meg, így az eredeti tervektől öt évig nem lehet eltérni – tudtuk meg. A megoldás az, ha a mostani utcabútorokat az akcióterületen belül, azaz a közelben próbálják meg elhelyezni. Hogy hol, egyelőre még nem tudni.

Mintahogy azt sem, hogy ki választotta ki ezeket a padokat. Viszlai József azt mondja, a bútorok telepítése nem az ő kompetenciája volt, hanem a tervező csapaté. Szerinte is kifinomultabb stílus illett volna a térhez, ez a mostani kocsmaszerű – fogalmazott. Megtudtuk: a bútorok típusát azonban nem egyeztették vele.

Egy kicsit továbbérdeklődve kiderült: a pénz döntött. Ez volt ugyanis – a három lehetőség közül – a legolcsóbb. Pirity Attila elmondta: három változat, az egyik a mostani, a másik egy iparművészek által tervezett öntött vas, valamint egy hagyományőrző stílusú. A beruházásra szánt költségek azonban ezt tették lehetővé – tudtuk meg. Azért is, mert a Szinva kibontásának ötlete csak később, a tér felújítási költségeinek kialakítása után jött. Az összeg azonban nem lett több, annyiból kellett mindkettőt megvalósítani, így kevesebb jutott az utcabútorra – tudtuk meg.

Pirity Attila azonban azt is elmondta, sokkal könnyebb lenne, ha ezekre nem vonatkozna a közbeszerzési eljárás, akkor iparművészek tervezhetnék és egységesebb lehetne a városkép.

ÉM-NSZR


Padok az Erzsébet téren: van, aki szereti, van aki nem

Miskolc – Megosztja a miskolciakat az Erzsébet téren található padok, asztalok “szépsége”, funkcionalitása.

tovább »

 
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .