A Szinvába "buckázik" a hóbucka

Miskolc – A Szinvába kerül az összetakarított hó, folyamatosan tüntetik el a főutcáról.

A főutca egyes részein, egészen pontosan az Ady-hídtól a színházig, szerda reggelre eltüntek a hókupacok. A Széchenyi utca többi pontjáról pedig folyamatosan szállítják el a buckákat. Ezt Rogosz Sándorné, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője mondta el portálunknak. Hozzátette: azért, hogy a gyalogosközlekedés és a boltok árufeltöltése biztosítva legyen, csak délután és az esti órákban szállítják el a havat.

Orosz Lajos alpolgármester még hétfőn azt nyilatkozta portálunknak, hogy árajánlatot kért az elszállításra, hiszen elsődleges szempont, hogy a tömegközlekedési útvonalak és a mellékutak takarítására legyen elegendő pénze a városnak. Arra azonban ígéretett tett, ha a meteorológiai előrejelzések újabb hóesést ígérnek, akkor mindenképp elszállítattják a buckákat a városból. És ígérnek, hiszen péntekre is havazást jeleznek. Ez indokolta – erősítette meg Rogosz Sándorné –, hogy a felgyülemlett nagytömegű hómennyiség elszállítassa a város. A – és szóróanyagmentes hó a Petőfi úti Mentőállomásnál kerül a Szinvába – tette hozzá.

Jobban bírja

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerdán reggel kalcium-klorid oldattal szórta az utakat, azért, mert ez a mínusz 15-17 fokot is bírja, ellenben a sókeverékkel, ami csak mínusz 6 fokig nem fagy meg – mondta Kertész Béla, a cég műszaki vezetője. Az oldatot elsősorban a magasan fekvő tömegközlekedési útvonalakon alkalmazták, az Avasi lakótelepen, Komlóstetőn, Bodótetőn és Bábonyibércen. Szerda délelőtt a mellékutakat tisztították, valamint a lakosság által bejelentett területekre mentek – tudtuk meg.

Megkérdeztük azt is, hogy a jégbordákat eltüntetik-e az utakról, a reggeli közlekedésben ugyanis ez okozta a legtöbb gondot. A műszaki vezető elmondta: a kézi takarítás ezekre nem terjed ki, egyedül a Kiss Ernő utcán végeztek ilyen munkát, ahol a távhővezetékről az útra csöpögött nagyobb mennyiségű víz.

A hómunkásoknak több helyszínre vissza kell térniük, például gyalogátkelőkhöz, megállókhoz, hiszen hiába takarították el innen a havat, a tolóautó sok esetben visszatolta azt – magyarázta.