A Szinva partja: gazba, zajba fullad

A Szinva partja: gazba, zajba fullad
Miskolc – Szemünkbe ötlött, ahogy haladunk kifelé a miskolci belvárosból a Tiszai irányába, a Szinva mellett egyre nagyobb dzsungelt találunk, és egyfajta. Leopold helyzetelemzése.  

Ügyeletes fikagép Leopold barátunk hívta fel a figyelmünket arra, hogy amíg szépül a belváros, a külvárosok évről évre szomorúbb képet mutatnak. Sorozatot indítunk el igazunk bizonyítására, Leopold először a Szinva patak partját járta be a belvárostól a vasút állomásig.

Egészen a Szinvaparkig konszolidáltnak tűnik a belvárosból kifelé folydogáló patak, utána jön a feketeleves. A partot felveri a gaz, a falakon graffiti utánzatok (mert ezek nem graffitik!) egymás után, a szemét a parton bambulónak gyakori látvány, bár a jókora növényzet alaposan eltakarja a nylon szatyrokat és a flakonokat. A Katalin utcai híd mellett kifakult választási plakátok borítják a patakon átívelő fémvázat. Kétszeresen is bátor lehetett a kihelyezője, egyrészt a vízbe borulás is veszélyes, másrészt közterületekről már rég el kellett volna tüntetni a plakátokat. Vajon volt emiatt büntetés?

A Soltész- Nagy Kálmánon túl

Nem volt egyszerű a vadul kattintgató Leopoldnak átkelni a forgalmas úton, de azt egyből kiszúrta, hogy érdemes a bal parton folytatni útját, mert az biztonságosabbnak tűnik, tehát a Zamenhof utcát választotta a Hadirokkantak útja helyett. Jól választott, mert így biztonságosan felvehette a túloldalon zajló vidám és legalább annyira zajos életet. Egy ott lakó hölgy elmondta, hogy ezen a héten kétszer fél napja ment rá az allergiájára, mert pontosan ennyi időt töltött a Szent Ferenc kórházban a vizsgálatokon. “Lassan belefulladunk a gazba, miért nem tesz az önkormányzat semmit? Nem elég, hogy a szembeszomszédok csinálják nekünk nap, mint nap a fesztivált?” –kérdezte a hölgy félig magától félig Leopoldtól.

Valami elkezdődött! Vagy nem?

A Tiszai pályaudvarig minden zöld, ami korántsem megnyugtató, – Leo is elhasznált nem egy papír zsebkendőt-, a Baross Gábor út Szinva hídjától a jobb parton már megindult a kaszálás mintegy 50-60 méteren. A fű már kisárgulva, megszáradva, nem valószínű, hogy túl gyors ütemben haladnának a városháza szakemberei, bár az időjárás nem kedvez nekik az utóbbi időben. Leopold azon már meg sem lepődik, hogy a híd egy darabon meg van süllyedve és két betontömbbel lezárták a gyalogosok elől…
Kapcsolódó cikkek, Leopold eddigi kalandjai: