A szezonkezdet miatt zsúfolt utakra számítanak a hét végétől Horvátországban

A szezonkezdet miatt zsúfolt utakra számítanak a hét végétől Horvátországban
Zágráb/Budapest (MTI) – A hét végétől zsúfolt utakra kell számítani Horvátországban, mert nemcsak a magyarok, a csehek és a szlovákok indulnak el a tengerpartra, hanem a belföldi turisták is, miután a horvát naptárakban egy hét alatt három munkaszüneti nap is szerepel.

Szombattól valószínűleg máris a főszezonra jellemző dugókkal kell számolnia a Horvátországban közlekedőknek, mert a belföldi és külföldi turisták egyszerre nagy számban indulnak az Adriára. A Vecernji List horvát napilap összeállítása szerint a jövő héten három hivatalos ünnep is lesz, de a tanév is most ért véget, s nemcsak a horvát iskolákban, hanem Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is, ami miatt turisták százezrei kelnek útra.
    Június 22-én, szerdán az antifasiszta ellenállás napja miatt, másnap a katolikus úrnapja, szombaton pedig a függetlenség 1991-es kikiáltásának ünnepe miatt munkaszüneti nap lesz Horvátországban. Ezt sokan arra is kihasználják, hogy kevesebb szabadság felhasználásával az augusztusi főszezonhoz képest olcsóbban nyaraljanak. Az idegenforgalmi előrejelzések szerint a napokban 300-400 ezer turista várható a tengerpartra, köztük mintegy 100 ezer horvát.

30 százalékkal többen mennek Horvátországba

    Az érdeklődések és foglalások alapján az utazási irodák a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal több vendégre számítanak a következő napokban. A tanév befejezése miatt az átlagnál nagyobb számban érkeznek már magyarok, csehek és szlovákok, ezért szombattól zsúfolt utakra kell számítania a közlekedőknek.
    Idén nyáron is főként a Zágráb környéki autópályákon várható a legjelentősebb autóforgalom. A külföldi turisták legnagyobb számban Magyarország és Szlovénia irányából közelítik meg a tengerpartot – vagy ebbe az irányba utaznak vissza -, ezért az autópályákon a hétvégeken különösen türelmesnek kell lenniük az autósoknak.