A szerencsések megtalálják pályájukat

Miskolc – Néhány év múlva derül csak ki, hogy jó pályát választottak-e a diákok.

Zenei pályára készült annak idején Hevesi Barbara, aztán mégis egy építőipari szakközépiskolát végzett el. Ebben a szakmában azonban nem dolgozott, cukrász lett, majd vendéglátós. Régi vágya azonban, hogy főiskolát végezzen, az egészségügy vagy az óvodapedagógia érdekelné. Barbara most 24 éves, de tervéről még nem tett le, szeretne valamilyen felsőfokú végzettséget. Bizonytalanságának talán az az oka, hogy annak idején a középiskolában egyik tanár sem ajánlott neki megfelelő pályát. Az osztályfőnök csak annyit mondott: aki nem tudja kitölteni a jelentkezési lapját, annak szívesen segít.

A tanárok segítenek

Az általános iskolák és középiskolák végzősei már eldöntötték, melyik oktatási intézményben folytatják tanulmányaikat. De jól döntöttek-e? Ezt egyelőre nem lehet tudni, azt azonban megtudtuk, az iskolák nem kérik pályaválasztási szakemberek segítségét (kivéve a problémás eseteket), a diákok szaktanáraikhoz, vagy a középiskolába érkező egyetemek képviselőihez fordulhatnak kérdéseikkel.

– Befolyásolni nem szoktuk a diákok döntését – mondta lapunknak Kiss István, a Bláthy Ottó Szakközépiskola egyik osztályfőnöke. – Támogatjuk az elképzeléseiket, vagy ha szükséges, pluszinformációkat adunk nekik a továbbtanulással kapcsolatban. Személyes elbeszélgetést azonban nem tartunk, viszont a szaktanárok a diákok minden felmerülő kérdésére választ tudnak adni.

Határozott fiatalok

A választható szakokról, a jelentkezés és felvételi menetéről teljes körű tájékoztatást kapnak a diákok a Diósgyőri Gimnáziumban is. Mint Gáspárné Lovas Tünde osztályfőnök mondja, a mai fiatalok határozottak, jól ismerik magukat, úgyhogy világos elképzelésük van a továbbtanulással kapcsolatban. Ha valaki mégis bizonytalan lenne, szaktanáraitól kaphat segítséget.

A bizonytalanok közé tartozott Knizner Gábor is, a Bláthy Szakközép végzőse. Bár azt tudta, hogy műszaki pályán halad tovább, csak azt nem, hogy melyiken. Végül az egyetemi nyílt nap segített neki, ahol oktatókkal, hallgatókkal beszélgethetett.

Van, akit a szülei és a már egyetemista ismerősei látják el bővebb információval. Így volt ezzel Heinik Sára, a Diósgyőri Gimnázium végzőse. Mint mondta, osztálytársai közül is sokan inkább szüleik tanácsát fogadták meg, de aki még így sem tudott dönteni, a tanárok véleményét kérte.

Szakember kellene

– Az oktatási intézményekből teljesen hiányzik a pályaorientáció, állapította meg Turi Éva, az egyik pályaválasztási portált működtető alapítvány szakmai vezetője. – Pedig szükség lenne rá, amit az is bizonyít, hogy jelentkezési időszakban közel százan keresnek fel bennünket tanácsért. Az iskoláknak pályaválasztási szakemberek segítségét kellene kérniük, hiszen a pedagógusok nincsenek felvértezve ez irányú ismeretekkel. Az a fiatal, akinek szakember ad tanácsot, biztos, hogy jól dönt – állította a szakmai vezető, hozzátéve: arra irányuló felmérés, hogy a fiatalok hány százaléka dönt rosszul, nem készült.