A szerbiai Ördögváros, mint a világ egyik természeti csodája

A Kursumlija város közelében lévő Ördögváros nevű természeti képződményt jelölte Szerbia az új világ hét természeti csodája közé. 2008 augusztusában egy világméretű szavazás dönt majd arról, mely hét természeti jelenséget minősítik az újvilág hét természeti csodájának.

A világméretű, egy éven át tartó akció kezdeményezője Bernard Weber svájci üzletember és filmproducer, aki ezt megelőzően kezdeményezte a modern világ hét csodájának a megválasztását is. A július hetedikén megtartott globális szavazáson a “hetek” közé a világ minden pontjáról érkezett szavazatok alapján a kínai Nagy Fal, a jordániai Petra romváros, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal került be.

A világcsodák megválasztását követően jelentette be Weber, hogy útnak indítja a modern világ hét természeti csodájának megválasztását is. A jelölés már elindult interneten (a http://www.natural7wonders.com/ oldalon), és egészen 2008. augusztus 8-ig tart, amikor kialakul a legtöbb szavazatot kapott 21 jelölt listája, és ezek közül választják majd ki világméretű szavazás során a hét természeti világcsodát.

Szerbia erre a versenyre a Kursumlija város közelében lévő Ördögvárost jelölte. Ez a képződmény 220 különböző figurából áll, amelyeket a talaj eróziója alakított ki. A képződmény nem mindennapi külalakja miatt kapta az Ördögváros nevet. Ehhez hasonló jelenségek a világban csak néhány helyen találhatóak az Alpokban és Franciaországban, azonban Szerbiában található a legtöbb alakzat és ezek a legtartósabbak is. Ezen a területen az eróziós folyamat már évszázadok óta tart, egyes figurák ledőlnek, viszont keletkeznek újabbak. Emellett ez a képződmény arról is híres, hogy a sziklaormok között különösen jó minőségű gyógyvíz folyik, amelynek fémtartalma 5 százaléktól esetenként egészen 16 százalékig terjed.

A városka idegenforgalmi szervezete, amely felügyeli e természeti szépséget, bejelentette, hogy intenzív kampányt indítanak, hogy az Ördögváros minél több voksot kapjon.