A szerbiai hatalom fél a háborús bűnös Mladicstól és Karadzsicstól?

Az egyik legnagyobb szerbiai emberjogi harcos, Natasa Kandics azt állította kedden egy lapinterjúban, hogy a szerb kormány rejtegeti a boszniai szerbek két egykori vezetőjét, Radovan Karadzsicsot és Ratko Mladicsot.

A belgrádi Humanitárius Jogi Alap vezetője a Nezaviszne Novine című bosznia-hercegovinai napilapban úgy vélekedett, hogy a szerb kormány azért segíti a két háborús bűnöst a bujkálásban, mert jobban örülne annak, ha bizonyos dolgok sohasem kerülnének napvilágra a háború résztvevőiről.

Natasa Kandics szerint azért, hogy Karadzsics és Mladics még nincsenek a hágai törvényszék bírái előtt, elsősorban a szerbiai kormány a felelős. Mint mondta, a körözötteket még ma is védik a titkosszolgálatok Szerbiában.

“Ez azért történik, mert ma már senki sem biztos Szerbiában abban, hogy a körözöttek mit mondanának a bíróság előtt. Ma Szerbia kontrollál minden információt a két körözött bujkálásáról, és jelen pillanatban nincs meg a kellő politikai akarat ahhoz, hogy ezeket az információkat megosszák a hágai nemzetközi törvényszékkel és a világ közvéleményével” – nyilatkozta a Nezaviszne Novine napilap keddi számában Kandics.