A szerb titkosszolgálat adatokkal látta el Seseljt és pártját

A szerb titkosszolgálat több mint öt éven keresztül adatokkal látta el a Szerb Radikális Pártot. Tomiszlav Nikolics, a pártból kizárt elnökhelyettes azt is nyilvánosságra hozta, hogy ki volt az, aki az összekötő szerepét vállalta a háborús bűnökkel vádolt elnök, Vojiszlav Seselj és az állambiztonsági szolgálat között. A kapcsolattartó a politikai körökben eddig kevésbé ismert Jadranko Vukovics radikális parlamenti képviselő, aki Laufer fedőnéven működött.

Laufer tagadja, hogy együttműködött a titkosszolgálattal. Csak annyit vallott be, hogy ő volt az, aki összegyűjtötte a párthoz beérkező információkat, és azt továbbította Seseljhez, a párt vezetőjéhez a scheveningeni börtönbe. Azt csak találgatni lehet, hogy a radikálisok mi mindenre használták fel a titkos és bizalmas információkat, és hogy ki mindenkihez juthatták el, beleértve a hágai körözötteket is.

Közvetve maga Vojiszlav Seselj erősíti meg, hogy a Szerb Radikális Párt és ő maga személyesen is hozzáférhetett az állambiztonság adataihoz. Két könyvet is megjelentette ezzel kapcsolatosan, az egyiknek a címe Laufer, a másiknak pedig: Laufer nem felejtett el. Ezek a könyvek azokból az információkból születtek, amelyek a titkosszolgálattól egyenesen Seseljhez jutottak.

Nincs kizárva azonban, hogy a Laufer fedőnév mögött nem egy személy húzódik meg. Zoran Djindjics volt szerb miniszterelnök gyilkosainak perén Dejan Milenkovics Bagzi ugyanis azt vallotta, hogy a meggyilkolt Dusan Szpaszojevics volt Seselj Laufere. A radikálisok ezt is cáfolták. Mint mindent, ami a titkosszolgálattal való sokéves kapcsolatukra utal.