A szerb pátriárka aláírta lemondását

Pál pátriára, a szerb pravoszláv egyház feje a minap aláírta lemondását – közölte pénteken a szerbiai sajtó a Blic belgrádi napilapnak a patriarkátushoz közelálló forrásokra hivatkozó híradása nyomán. Hírek szerint döntését egészségi állapotával indokolta. Ám ugyanakkor engedett az egyházi vezetőség nyomásának is. A főpapok ugyanis már korábban is kérték Pál visszavonulását , de akkor ezt a lehetőséget határozottan elutasította. A 93 éves pátriárkát lassanként már egy éve kórházban gyógykezelik.

Lemondásával lehetővé válik, hogy a szerb pravoszláv egyház főpapi szábora (a püspöki kar gyűlése) november 11-én megválassza Pál utódját. Erre nem egy jelölt van. Sajtóinfomációk szerint megkezdődött a harc az egyház vezetőségében Pál helyéért.

Amfilohije püspök a nap folyamán cáfolta, hogy Pál visszavonult, és hogy az egyház új pártriárkát választ. Szerinte Pál nem mondta ki a “lemondok” szót, és nem is lenne képes kimondani. Másrészt a Vecsernje Novoszti belgrádi újság szerint a Szent Szinódus foglalkozik a pátriárka visszavonulásával kapcsolatos találgatásokkal, a főpapi szábor előkészítésével, és az új egyházfő megválasztásával.

Nincs kizárva, hogy Pál pártiárka lemondása körüli bonyodalmak is a szerb pravoszláv egyház két áramlatának elkeseredett harcát tükrözi. Miközben a sajtó megbízhatónak jelölt egyházi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Pál törvényes módon, a szinódus előtt írta alá lemondását – zöld tintával a bizánci hagyomány szerint (egyedül az ilyen aláírás az érvényes) -, és ezt az okmányt iktatták a patriarkátus archívumába, egyes főpapok cáfolják, hogy mindezek megtörténtek volna. A lemondás csak akkor érvényes – mutatnak rá az egyházjogászok -, ha az okmányt bemutatják a szinódusnak, a szábornak, valamint az egyházi és a laikus közvéleménynek. Amíg ez nem történik meg, addig Pál nem mondott le.