A szerb kormányfő szerint bíróság elé kell állítani a srebrenicai mészárlás felelőseit

Addig nem lehet igazságot szolgáltatni az 1995-os srebrenicai vérengzés több ezer áldozatának, amíg a felelősöket nem állítják bíróság elé – ezt szombaton jelentette ki a szerb kormányfő.

Miközben tízezrek emlékeztek az áldozatokra a kelet-boszniai Srebrenicában, Mirko Cvetkovics úgy fogalmazott Belgrádban kiadott közleményében: a bűnösök bírósági felelősségre vonása a legfőbb feltétele a megbékélésnek és a tartós békének a régióban.

Az ENSZ védelme alatt álló enklávéban 1995. július 11-én a bevonuló boszniai szerb hadsereg tagjai néhány nap lefogása alatt tömegmészárlást rendeztek. A városban több mint nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút gyűjtöttek össze és végeztek ki. Holttesteik több mint hetven, a város körül ásott tömegsírból kerültek elő. A tragédiáért az ENSZ mellett felelőssé tették a Srebrenicában állomásozó és az enklávé védelmét biztosító holland kéksisakosokat is, mivel passzívak maradtak a mészárlás idején. Miután egy hollandiai vizsgálat 2002-ben megállapította a holland politikai és a katonai vezetés közvetlen felelősségét a tragédiában, az akkori teljes holland kormány lemondott.

Srebrenicában szombaton tartották 534, nemrég azonosított áldozat újratemetését. A 14 és 72 év közötti fiúk, férfiak szinte kivétel nélkül olyan tömegsírokból kerültek elő, amelyekbe egy korábbi kihantolás után temették őket a szerb csapatok, hogy így próbálják eltűntetni a nyomokat.

A szerb miniszterelnök közleményében kijelentette: “Adósságunk az áldozatok felé, hogy bíróság elé vigyük a bűnösöket.” Cvetkovic nem nevezte néven sem Radovan Karadzsicsot, a boszniai szerbek dél-szláv háborús elnökét, akit tavaly fogtak el Szerbiában, és adtak ki a hágai Nemzetközi Bíróságnak, sem Ratkó Mladicsot, a boszniai szerb erők parancsnokát, aki még mindig szabadlábon van, sőt egy nyilvánosságra került amatőr videó szerint egy esküvői lagzin is részt vett nemrég.