A szerb kormány száz napja – Vojiszlav Kostunica értékelése

Elsősorban a Koszovó-politikában elért eredményeket emelte ki Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök, amikor értékelte csütörtökön kormánya első száznapos teljesítményét. Szerbia megtalálja a módját, hogyan lépjen fel azon államokkal szemben, amelyek egyoldalúan elismerik a tartomány függetlenségét – mondta a kormányfő.

A kormány csütörtöki ülésén a szerb miniszterelnök első helyen emelte ki: tartósan sikerült elhárítani annak veszélyét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa bármikor olyan határozatot fogadjon el, amely – Kostunica szavaival élve – Koszovó “elrablásához” szolgálna alapul. Szerinte erre a garancia Szerbia és az Orosz Föderáció közös politikája.

Kostunica azonban úgy véli: még nem hárult el az a veszély, hogy az albán szeparatisták az év végéig egyoldalúan kikiáltsák a tartomány függetlenségét. Szerinte a tény, hogy egyes államok, élükön az Egyesült Államokkal, Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott terve mellett érvelnek, illetve az az álláspontjuk, hogy Koszovónak függetlenné kell válnia, nem más, mint a szeparatisták támogatása. Ezért a kormány egyik legfőbb feladata az lesz, hogy erre felhívják a nemzetközi közösség figyelmét – tette hozzá.

Vojiszlav Kostunica szerint a szerb kormány megtalálja a módját, hogyan lépjen fel azon országokkal szemben, amelyek egyoldalúan elismerik Koszovó függetlenségét. A kormányülést követő sajtótájékoztatón azonban nem részletezte a miniszterelnök, milyen esetleges válaszlépéseket tenne a kormány ilyen esetekben.