A szerb kormány szavatosságot vállal a betétekért 50 ezer euróig

A szerb kormány hétfőn közzétette azt az intézkedéscsomagot, amellyel erősíteni kívánja a pénzügyi szektort. Mint maga Mirko Cvetkovics miniszterelnök közölte, a kabinet szavatolja a betétek biztonságát, és háromezer euróról ötvenezerre emelte azoknak a bankbetéteknek a nagyságát, amelyekért az állam garanciát vállal. “Ha kell, ezt az összeget százezerre növeljük” – hangoztatta a miniszterelnök.

Cvetkovics bejelentette továbbá, hogy a kormány javaslatot tesz a takarékbetétekre fizetendő kamatadó eltörlésére 2009 végéig, míg az értékpapírokból származó jövedelem adóját 2012-ig szüntetné meg. A kabinet megvizsgálja továbbá a telefonszolgáltatás bejelentett drágulását is, ám a százszázalékos áremelést csak újévig halasztaná.

Konkrétan nem esett szó a hatvan százalékos gázáremelésről, de olyan hírek keltek szárnyra, hogy a drasztikus drágulás egyelőre nem fog megmutatkozni a gázszámlákon. Nem beszélve arról, hogy a gázáremelés politikai kérdéssé nőtt, és a kormánykoalíció felbomlásával fenyeget. Nem mellékes körülmény ugyanis, hogy a vezetékes gázt 98 százalékban a Vajdaságban használják, tehát a drágítását sokan a tartomány lakosságának újabb kizsákmányolásaként értelmezik.

A villanyáram árát pedig éppen azért nem emelték, hogy ezzel kompenzálják a gázdrágulást a fűtési idény kezdetén. Ennek viszont az lehet a következménye – figyelmeztetnek a gazdasági szakértők -, hogy az aránylag olcsó áram miatt megnövekszik a villanyáram-fogyasztás oly mértékben, hogy télre áramhiánnyal találná szembe magát Szerbia, és kényszerkikapcsolásoktól is tartani lehetne.