A szerb elnök szerint hamarosan tárgyalások kezdődnek Koszovóval

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások Koszovóval – mondta szombaton az ENSZ közgyűlésén Borisz Tadics. A szerb államfő New York-i felszólalásában arra is figyelmeztetett, hogy a balkáni térség a szervezett bűnözés új fenyegetésével kénytelen szembenézni.

Sok év után most először a két fél hamarosan beszélni fog egymással. Türelmesnek kell lennünk, és meg kell találnunk azokat az utakat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindkét oldalon felépüljön a bizalom” – fogalmazott Tadics, utalva Begrád és Pristina közeledésére. Mint hozzátette, országa készen áll a párbeszéd megkezdésére.

Koszovó 2008 februárjában nyilvánította ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, azóta a világ mintegy hetven országa – közte az Európai Unió 25 tagállama és Egyesült Államok – ismerte el független államként. Belgrád azonban nem hajlandó függetlenként tekinteni Koszovóra, amiben támogatja Oroszország és Kína is.

A szerb elnök beszédében arra is kitért, hogy országa és a balkáni térség számára most a szervezett bűnözés jelenti a legnagyobb kihívást, amit “a globalizáció sötét oldalának” nevezett. Mint mondta, Európa délkeleti része egyszerre válhat értékközvetítő híddá a Kelet és Európa között, és lehet a kapuja a kontinensre beszivárgó bűnbandáknak is. Utóbbi elkerülésére pedig a balkáni államoknak közös stratégiát kell kidolgozniuk – fogalmazott.

– Független Hírügynökség –