A Szépművészeti Múzeum vendégségben a Louvre-ban

A budapesti Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének 80 alkotását tekintheti meg a francia nagyközönség szerdától a a párizsi Louvre-ban. A Reneszánsz és manierizmus Németalföldön című kiállítás január közepéig látható majd a világ leglátogatottabb múzeumában – tájékoztatta kedden a Független Hírügynökséget Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető-helyettese.

Első alkalommal mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum önálló kiállítással a Louvre-ban. A két múzeum együttműködésének első állomásaként a francia múzeum rajzaiból az év elején nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A Szépség vonalai című tárlaton bemutatott francia remekműveket több mint 40 ezer látogató nézte meg a budapesti kiállítóhelyen.

A Szépművészeti Múzeum anyagából válogatott grafikai anyag a 16. század főbb németalföldi művészeti törekvéseiről adnak keresztmetszetet. A Louvre-ban szerdától látható tárlat a kor művészeti centrumait, a manierizmus iskolát teremtő mestereit, a realizmus kezdeteit mutatja be változatos tematikával: bibliai, történeti, mitológiai, allegorikus rajzokkal és tájképábrázolásokkal ismerteti meg a francia múzeumlátogatókat.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében csaknem 10 ezer rajzot őriznek. Ebben a XVI. századi németalföldi művészet értékes sorozataival kiemelkedő helyet foglal el. A németalföldi mesterek – Maarten van Heemskerck, Jan Vermeyen – mellett, flamand alkotók – Barend van Orley, Michiel Coxcie, Frans Floris – munkái is helyet kapnak a tárlaton.

A Pieter Bruegel követőit bemutató kiállításrészben pedig Jan Brueghel, Jacques Savery, Hans Bol új, a valóságot felidéző tájábrázolásait nézheti meg a francia közönség. A Haarlemben, Amszterdamban és Utrechtben 1600 körül alkotó mesterek, így Hendrick Goltzius, Abraham Bloemaert, Karel van Mander művei is láthatók lesznek január közepéig a párizsi Louvre-ban.