A Szentlélek éltető erejét adja át ez a szeminárium

Szalkai Zoltán József: „Templomunk helyet ad dicsőítő miséknek és egy karizmatikus imacsoportnak...”
Szalkai Zoltán József: „Templomunk helyet ad dicsőítő miséknek és egy karizmatikus imacsoportnak...” - © Fotó: ÉM
Miskolc – Több területen megújulást tapasztalnak, akik a Lélek ajándékaiban részesülnek.

Élet a Lélekben címmel indult nyolcrészes szeminárium márciusban, a Katolikus Karizmatikus Megújulási Mozgalom részeként, a Miskolci Nagyboldogasszony Minorita Plébánián. Az alkalmak elsősorban azokat célozzák meg, akik szeretnék elmélyíteni a kapcsolatukat Istennel.

Isten megismerése

„A Katolikus Karizmatikus Megújulás az elmúlt kétezer év legerőteljesebb Szentlélek-mozgalma. 1967-ben kezdődött, fiatal egyetemisták lelkigyakorlatán Pittsburgben. Az ott elindult szikra bejárta az egész világot. Azóta több mint 150 millió hívő szívét érintette meg, és 140 országban terjedt el. A Szentléleknek ezt a csodáját a közös ima és egy nyolchetes lelkigyakorlat folyamán tapasztalhatjuk meg” – olvasható a szeminárium kiadványának hátlapján Katona István atya szavaival, aki a mozgalom magyarországi ágának szellemi megalapozója.

A sorozat célját a következőképpen fogalmazza meg a füzet: „A lelkigyakorlaton a résztvevők megismerkedhetnek a Szentírás mélyebb értelmezésével, a Jézussal való kapcsolat és az egyházzal való közösség fontosságával. Ezenkívül felismerik, hogy a Szentlélek adta ajándékokkal, vagy más néven karizmákkal, meghívást kapnak az Egyház építésére.”

– Azért indítottuk el az Élet a Lélekben szemináriumot a minorita plébánián, mert szerettünk volna nyitni azok felé az emberek felé, akik mélyebb hitbeli elköteleződésre törekszenek, illetve arra vágynak, hogy megújítsák vagy felélesszék az Istennel való kapcsolatukat. Amikor mi, vezetők nagyon sok évvel ezelőtt elvégeztük ezt a lelkigyakorlatot, megtapasztaltuk, hogy mekkora többletet ad, hogy teljesebbé válhasson a hitünk. Közelebb kerültünk Istenhez, és szeretnénk, hogyha mások is részesülhetnének ebben az élményben – osztotta meg Szalkai Zoltán József plébános.

Szomjukat csillapítja

Részben a minorita plébánia is kapcsolódik a katolikus karizmatikus megújuláshoz.

– Templomunk helyet ad dicsőítő miséknek és egy karizmatikus imacsoportnak. Körülbelül húsz évvel ezelőtt a Vasgyárban már tartottak hasonló szemináriumot. A közelmúltban pedig a Mindszenti Plébánián és Bükkszentkereszten áradt ki ezen keresztül a Lélek a hívőkre. Úgy gondoljuk, hogy a nagyböjt és a húsvéti időszak egy kiváló alkalom, hogy felelevenítsük ezt a szép hagyományt. Mindig hatalmas az érdeklődés az alkalmak iránt, amit annak tulajdonítunk, hogy ez egy emberközeli kurzus. Nem szükséges hozzá semmilyen teológiai tudás. Emellett a résztvevőkben a világ zaja mellett, nagy a szomjúság Isten iránt – hangsúlyozta a szervező atya.

Megújul az életük

– Reményeink szerint az életük számos területén megújulás fog megnyilvánulni azoknak, akik elvégzik ezt a szemináriumot. Nem kizárólag a templom falai között, hanem családjukban, munkahelyükön, lakókörnyezetükben vagy ahol éppen jelen vannak. Mindez abból fakad, hogy a tanításokon, a zenés dicsőítésen keresztül, illetve az otthoni bibliatanulmányozás során, mélyebben fölfedezik a saját életükben Isten szeretetét. A későbbiekben pedig szeretnénk egy imacsoportot indítani a végzett szeminaristák számára – foglalta össze a Miskolci Nagyboldog­asszony Minorita Plébánia vezetője.

ÉM-DA