A Szent Koronával a két lobogóért Tornaszent­andráson

Tornaszentandrás – Áprilisban már beszámoltunk róla, hogy a múlt tiszteletének jeléül 1933-ban készült zászlókat szeretnének eredeti állapotába visszaállítani és elhelyezni méltó helyére a tornaszentandrási műemlék templomban.

A restauráláshoz szükséges összeg összegyűjtéséhez adományokat várnak, amely érdekében pénteken rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Magával ragadta

Szabóné Vascsák Andrea turistaként járt a tornaszent­andrási templomban és ragadta magával a két zászló ügye. Így az egyik motorja lett a gyűjtésnek, amely bár jól halad, de még korántsem ért célt.

– Az elején kis híján elveszítettük a reményünket, mert a megkeresett cégek, vállalkozások nem voltak vevők az ügyre, de az Észak-Magyarországban is megjelent publicitás hatására pár ezer forintos adományokból összegyűlt háromszázezer forint. Megható látni, hogy idős emberek a kis jövedelmükből is hajlandóak adakozni – meséli.

A két zászló teljes helyreállítására azonban közel egymillió forintra lenne szükség, így június 23-án, 18 órától a Szent Korona Lovagrend jóvoltából jótékonysági előadást rendeznek a katolikus templomban, amelyen a korona másolata és a két zászló is ott lesz. A felajánlásokat pedig a Tornaszentandrási Egyházközség 55600136-10007943 számú számlaszámára várják továbbra is.

– ÉM-HI –