Nagyvilág

2010.06.03. 13:58

Ukrajna nem kívánja a NATO-t

<p>Az európai uniós csatlakozásra igent mondott, ám a NATO-tagság lehetőségét elutasította csütörtökön az ukrán parlament - adta hírül az ukrán UNIAN hírügynökség.</p>

Az ország jövőbeli bel- és külpolitikájáról szóló törvény Ukrajna katonai semlegességét irányozza elő.


A Viktor Janukovics elnök tábora által kidolgozott törvénytervezetet első olvasatban fogadta el egyelőre az ukrán Verhovna Rada. Az ország kül- és belpolitikájának alapját eszerint a közeljövőben az képezi, hogy bár Ukrajna európai uniós tagságra törekszik, ám emellett nem kötelezi el magát sem Oroszország, sem a NATO mellett.

Az elfogadott törvénytervezet szerint Ukrajna nem kíván részt venni semmilyen katonapolitikai szervezetben, ám ezzel párhuzamosan "elsőrendű fontosságúnak tartja az egységes európai védelmi rendszer kiépítését, illetve a NATO-val és más katonai szervezetekkel való együttműködést, a közös érdekek keretében".

A Gazeta.ru orosz hírportál jelentése szerint éppen a kül- és belpolitikai prioritásokról szóló törvény elfogadásakor villám csapott az ukrán parlament épületébe, minek következtében hosszú percekig szünetelt az áramszolgáltatás a törvényhozásban. Ennek következtében a szavazórendszer működésében is ideiglenes zavar keletkezett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!