A szélsőjobb mellé álltak a lengyel püspökök az abortusz szigorításának kérdésében

Lengyelországban a katolikus püspökök támogatásukról biztosították szerdán a kormánykoalíció szélsőjobboldali pártjának azt a törekvését, hogy az abortusztilalmat vegyék bele az alkotmányba.

A katolikus egyház vezető szerve, a püspökkari konferencia nyilatkozatban fejezte ki “elismerését azok iránt, akik imádsággal és tettekkel próbálják hatékonyan védeni az emberi életet a fogantatás pillanatától a természetes halálig”. A dokumentum így folytatódik: “A püspökök fenntartás nélkül támogatják azt az erőfeszítést, hogy az emberi élet védelmét garantálja az alkotmány is”.

Az alkotmánymódosítás gyakorlatilag teljes abortusztilalmat jelentene, és az ultrakatolikus szélsőjobboldali Lengyel Családliga (LPR) kezdeményezte. Eszerint az alkotmányba bekerülne “az élethez való jog, a fogantatás pillanatától kezdve”. Ez a gyakorlatban lehetetlenné tenné, hogy a jövőben liberalizálják az abortusztörvényt, amely így is a legszigorúbbak közé tartozik Európában. A kezdeményezés két hete már megkapta egy parlamenti bizottság támogatását.

Korábban csak keményvonalas papok támogatták nyilvánosan az abortusztörvény szigorítását. Több püspök a mostani helyzet megőrzése mellett emelt szót. Ez az első eset, hogy a kérdésben a püspöki kar állást foglalt Lengyelországban.