“A szélsőjobb ellenszere a jó kormányzás”

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője
Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Egyik pártnak sem tart örökké az ereje és a sikerhulláma, mondja az elemző. Interjú Filippov Gábor politikai elemzővel.

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője tartott előadást hétfőn a PolCafe vendégeként Miskolcon. Előadásának címe: A szélsőjobb előretörése – okok és következmények.

– A szélsőjobb előretörésével az idei választási eredményekre gondol?

Filippov Gábor: A szélsőjobb előretörése tulajdonképpen a 2008/2009-es években kezdődött. A Jobbik egy úgynevezett mozgalmi párt, ami újszerű jelenség. Ennek lényege az, ami a Jobbik erejét adja, hogy túlterjeszkedik a hagyományos szélsőjobboldali bázison. Tehát az antiszemitákon és a cigánygyűlölőkön kívül sokféle mozgalmat egyesít, de az is elmondható, hogy általános elitellenességet lovagol meg. És nagyjából a francai mintának megfelelően most jutott el oda, hogy konszolidációs kampányt próbál folytatni annak érdekében, hogy a mostani táborból is ki tudjon törni, és kormányképes, kormányváltó erőként tudjon feltűnni.

– Van annak valamilyen magyarázata, hogy itt, Kelet-Magyarországon sokkal nagyobb a Jobbik támogatottsága, mint mondjuk az ország nyugati felében?

Filippov Gábor: Igen. Idesorolható a szociális helyzet, a státusféltés nagyobb mértéke és az etnikai konfliktusok. De az újabb választások érdekessége épp az volt, ami az aggodalmat is jelenti, hogy a Jobbik egyre jobban kezdi elveszíteni regionális jellegét. A kelet-magyarországi megyékben kis mértékben tudott csak erősödni, ugyanakkor Nyugat-Magyarországon intenzív a párt növekedése. Azt pedig korábban nem gondolták volna az elemzők, hogy itt is van tér a Jobbiknak.

A teljes interjú az Észak-Magyarország szerdai számában olvasható.

ÉM-HE