A szellemi tulajdon védelméért

Az Európai Unió Leonardo Da Vinci szakképzési pályázati alapjának támogatásával indították azt a több mint 700 ezer eurós költségvetésű programot, amelynek eredményeképpen elkészült egy a szellemi tulajdon védelméről szóló oktatási csomag a kis- és középvállalkozások számára.

A témával kapcsolatban a napokban tartottak úgynevezett pilot tréninget a megyei kereskedelmi és iparkamarában.

A projekt bemutatásakor Kiss András, koordinátor a téma fontosságára utalva kijelentette: A mai világban csakis az innovatív vállalkozás képes nagy hozzáadott értéket előállítani. Ám mivel egyedül rendkívül nehéz, összefogásra lenne szükség, hogy a kutatási, fejlesztési eredményeket meg is tudják védeni.

Ennek egyik módja a formális, azaz a jogszabályokon alapuló védelem (védjegy, szabadalom) amely azon túl, hogy költséges eljárás, hosszú időt vesz igénybe. A folyamat elindításához azonban bizonyos információkat ki kell adni, ez sokszor meglehetősen kockázatos. A másik lehetőség a nem formális védelem: például titoktartási szerződések a kulcsfontosságú pozícióban lévő alkalmazottakkal.

A Leonardo Da Vinci program keretében, uniós források igénybevételével, lehetőség nyílott egy olyan oktatási program kidolgozására, amely a szellemi tulajdon védelemmel foglalkozik a kis és középvállalkozások fenntartható fejlődése érdekében.

A fő pályázó, a finnországi Dél-Ostrobothniai Kereskedelmi és Iparkamara mellett konzorciumi tagként vett részt a pályázatban Lengyelország, Portugália, Magyarország. Országunkat ez esetben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Város, illetve a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara képviseli.

A program 2002. decemberében indult és 2005. október végén zárul. Teljes költségvetése 728 ezer euró, amelyből 355 ezer euró pályázaton elnyert uniós támogatás.