A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették
A szelektív gyűjtés és a komposztálás rejtelmeivel ismertették meg az embereket tanácsadással összekötve a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón.

A szelektív hulladékgyűjtést folyton népszerűsíteni kell, s tudatosítani, mi a haszna – mondta Molnár Antal, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör elnöke azon a bemutatón, amit a Bocskai téren tartottak a témában Hajdúböszörményben nemrég. Mint megtudtuk, rendszeresen demonstrálják a szerves anyagok kivonását, a szelektív visszagyűjtést mint a hulladékcsökkentés módjait a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. működési területén.

A böszörményi civil szervezet munkájával segít az Öko-Pack Kht-nak, amely minden kilogramm papír, PET-palack és üveg mellé hozzátesz 10-60 forintot. Hartay Mihály ügyvezetője elmondta, az a cél, hogy egyre többet, tisztábban gyűjtsünk. Az Öko-Pack szakemberei az ipari és a lakossági csomagolási hulladék válogatott gyűjtésén fáradoznak, a cégnek mintegy ötszáz szerződött partnere van, köztük több gyorsétterem, benzinkút és autószalon. A befolyt licencedíjakból finanszírozzák a háztartási hulladék szelektív gyűjtését is.

A gyerekeket vesszük célba, rajtuk keresztül pedig a felnőtteket, hiszen játékokkal, szóróanyaggal, kérdőívvel közeledünk feléjük – hallhattuk, s meg is figyeltük, milyen lelkesen dobálják a kicsik az üvegeket a megfelelő tárolókba.

Még hiányos

Azt, hogy a válogatáson még van mit javítani, bizonyítja az, hogy sem a tejfölösdoboznak, sem az úgynevezett Tetra-Pack doboznak nincs helye a három gyűjtőedényzet egyikében sem. Megkérdeztük ugyanis, hogy érdemes-e kimosni az említett tartályokat, illetve az olajos-, öblítős- s a további dobozokat, de mindezekkel ne fáradjunk. Hazánkban még nincs olyan égetőmű, ahol ezeket fogadni tudnák, ezért még csak a fővárosban gyűjthetőek külön.

B. B.