A Székelyhíd-Létavértes határátkelőhely bővítését kérik a két ország érintett önkormányzatai

Akt.:
A létavértesi határátkelő
A létavértesi határátkelő - © Forrás: Google Maps
Kolozsvár – A romániai Székelyhíd és a Magyarországi Létavértes közötti határátkelőhely állandó nyitva tartását és egy új, autóbuszoknak és tehergépkocsiknak szánt ellenőrző kapu megnyitását kérik a román és a magyar belügyminisztériumtól a két ország érintett önkormányzatai.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a romániai Bihardiószegen találkoztak hétfőn Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzatának elnökével a határ két oldalán található települések polgármesterei. Itt írták alá azt a beadványt, amelyben a Székelyhíd-Létavértes határátkelőhely bővítését kérték a két ország belügyminisztériumától.

Székelyhíd és Létavértes között jelenleg (közép-európai időszámítás szerint) 6 és 22 óra között tart nyitva a határátkelőhely, amelyen csak személygépkocsik, valamint legfeljebb 7,5 tonnás össztömegű tehergépkocsik és a 9+1 fős kisbuszok léphetnek át.

Az indoklás szerint az állandó nyitva tartás és a busz-, illetve teherautósáv megnyitása nemcsak a két megye turizmusát élénkítené, hanem a borsi határátkelőhelyet is tehermentesítené.

– MTI –