A szegénység, a válság és biztonsági kérdések a G8-as csúcs napirendjén

Az öt legnagyobb fejlődő ország részvételével folytatódik a fejlett államokat tömörítő G8-as csoport háromnapos találkozója csütörtökön Olaszországban. A G5-ösnek is nevezett csoport országai – Kína, India, Brazília, Mexikó és a Dél-Afrikai Köztársaság – a klímaváltozással kapcsolatos teendők mellett a szegénység elleni küzdelemről is tárgyalnak a nyolcakkal. Délután Ausztrália, Indonézia és Dél-Korea képviselői is bekapcsolódnak a tárgyalásokba.

Felipe Calderón mexikói elnök a tárgyalások előtt a fejlődő országok véleményét összefoglalva aggasztónak nevezte, hogy a gazdag országok a pénzügyi válság idején nem tesznek eleget a szegényebbekért, és egyben a korábbi segélyígéretek teljesítését sürgette. Az államfő arra is figyelmeztetett, hogy a válság protekcionista kezelése a gazdasági újjáépítést gátolja majd.

A dél-afrikai elnök eközben arról beszélt a tanácskozás előtti sajtótájékoztatóján: a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) minél gyorsabb reformokra van szüksége, hogy “a fejlődő világnak is képviseletet biztosítson”.

A megbeszélések csütörtök délután további résztvevőkkel bővülnek: Ausztrália, Indonézia és Dél-Korea képviselői is tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy energetikai, valamint a klímaváltozással összefüggő kérdésekről egyeztessenek. A tárgyaláson részt vesz a decemberi ENSZ-klímakonferenciának otthont adó Dánia is.

A japán delegáció szerint a tárgyalásoktól a G8-as csoport tagjai azt várják, hogy a legnagyobb fejlődő országok, azaz Kína és India képviselőit sikerül meggyőzni arról: a gazdaságuk “zöldebbé tétele” nem csak a klímaváltozás elleni küzdelemhez, de a saját fejlődésükhöz is hozzájárulhat.

A megbeszélésen nem vesz részt a kínai államfő, Hu Csin-Tao a Hszincsiang tartományban kitört zavargások miatt hazautazott ugyanis. Az Urumcsiban zajló összetűzésekkel kapcsolatban ugyanakkor – amelyek a hétvége óta 156 ember életét követelték – a G8-as csoport nem nyilatkozott.

Élesen bírálták viszont Észak-Koreát az utóbbi időkben végrehajtott rakétakilövések és a föld alatti kísérleti atomrobbantás miatt, az Iránban kialakult helyzettel kapcsolatban pedig “komoly aggodalmukat” fejezték ki a tagországok.