Friss hírek

2010.11.01. 10:45

Ukrajnai önkormányzati választás: kieső helyen a KMKSZ

<p>A vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások exit poll eredményei szerint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség pártjának képviselőjelöltjei közül néhány egyéni induló esetleg bejuthat a Kárpátalja Megyei Közgyűlésébe. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ-UMP) azonban a jelenlegi adatok szerint nem kap képviselői mandátumot a megyei döntéshozók között. A felmérés azonban a kérdezőbiztosok csekély száma miatt nem mérvadó.</p>

Országosan az önkormányzati választásokon való részvétel meghaladta az 50 százalékot - bár a vonatkozó ukrán törvények értelmében az ennél csekélyebb érdeklődés sem befolyásolta volna a választás érvényességét. A megyénkénti megoszlásról egyelőre nem ismeretek részletek, mivel a Központi Választási Bizottság weboldala túlterhelt, és nem elérhető.

Annyi bizonyos, hogy a magyarok lakta Kárpátalja megyében a jogosultak 54,8 százaléka járult az urnákhoz. Itt a legtöbb körzetben a kárpátaljai származású Viktor Balogának - Viktor Juscsenko elnöki kancelláriája egykori vezetőjének - pártja, a Jegyinij Centr (Egységes Közép) szerezhette meg a legtöbb szavazatot. A két magyar párt - az UMDP és a KMKSZ-UMP - megyei szinten a várakozáson alul szerepelt, ami alighanem az egymással foglalkozó, kölcsönös lejárató kampányuknak tudható be.

Egyelőre a Beregszász város történelmi nevének visszaállításáért kiírt helyi népszavazás eredményéről sem lehet tudni részleteket. Egy felmérés szerint a kezdeményezés ellenzői és támogatói döntetlenre állnak, ám a szavazatok számlálása még javában tart. Az önkormányzati választások és a beregszászi referendum hivatalos végeredményeit várhatóan e hét végén teszik közzé.

A korábbiakhoz hasonlóan az idei ukrajnai választások során is akadt néhány rendkívüli esemény. A kelet-ukrajnai Dokucsajevben egy képviselőjelölt percekkel azt követően halt meg szívrohamban, hogy saját magára szavazott. Dnyepropetrovszkban egy idős ember holtteste másfél órán keresztül hevert a választókör bejáratának közelében, míg felfigyeltek rá. A nyugat-ukrajnai Truszkavecben egy választó rosszul lett és belehányt az egyik urnába. A kárpátaljai Munkácson pedig több olyan szavazólapot találtak, ahol október 32-ét tüntették fel a választás dátumaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!