A szegény önkormányzatok nem tudják elfogadni a melegétkezési utalványt – RTL

A szegényebb települések valószínûleg nem engedhetik meg maguknak, hogy elfogadják a szülõktõl a melegétkezési utalványt, ha a gyerek iskolai, óvodai étkezését valaki azzal szeretné kifizetni – hangzott el az RTL híradójában.

Az utalványt kibocsátó cégek jutaléka ugyanis pénzbe kerül. A cégek azt mondják, engednek a jutalékból, ha önkormányzattal szerzõdnek.

A XVII. kerületben az önkormányzat szerzõdést kötött az egyik, utalványokat kibocsátó céggel. A kerületben 29 oktatási intézmény van, 4 ezer gyerek eszik itt minden nap. A szülõk körülbelül fele fizeti utalvánnyal a gyerek ebédjét.

Ez a fizetési mód a szülõkre semmilyen plusz terhet nem ró. Az önkormányzatra viszont igen, de a polgármester szerint õk ki tudják fizetni az utalványt kibocsátó cég jutalékát. Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere elmondta: az önkormányzat annyit vállalt be, hogy minden 100 forintos étkezési utalvány után 2,9 forintot saját erõbõl hozzátesz. Ez 3 millió forint ebben az évben – tette hozzá.

Bessenyey Bálint, az egyik utalványt kibocsátó cég vezetõje azt mondta, szeretnének minél több önkormányzattal szerzõdni, de a jutalékról nem tudnak lemondani. Hozzátette: a szokásos piaci tarifánál az önkormányzatoknak kedvezõbbet szoktak ajánlani, megértve a nehéz helyzetet és a fontos társadalmi célt.

Kazincbarcikán még csak tervezik, hogy a szülõktõl elfogadják az étkezési jegyet. Szitka Péter, a város szocialista polgármestere azt mondta: egy átgondolt terv alapján lehet megnézni, hogy a melegétkezési jegyet kibocsátó cégek, illetve a Kazincbarcikán a közétkeztetést ellátó cég, illetve maga az önkormányzat milyen jogviszonyt tud kialakítani egymással.