A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Danilo Türk szlovén köztársasági elnök

A sikeres egyetemek hozhatják meg a sikert az ország számára is – hangsúlyozta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésen, melyen számos kitüntető címet és elismerést adtak át. Danilo Türk szlovén köztársasági elnököt az egyetem díszdoktorává fogadták.

Még a tragikus történelmi pillanatokban is vannak reményt keltő momentumok. Ilyen reményteli pillanat volt egykor az egyetemalapítás is Szegeden, ami bizonyos szempontból szerencsés pillanatban történt, hiszen találkozott a város anyagi áldozatvállalása és egy államférfi, Klebelsberg Kunó akarata” – fogalmazott ünnepi beszédében Szabó Gábor rektor. Hozzátéve: e két szándék egybeesése hozta létre a viharos sorú egyetemet.

A szegedi universitas nagyon gyors fejlődésnek indult, ennek eredményeként született meg rövidesen – számos más tudományos eredmény mellett – a mindmáig egyetlen, Magyarországon végzett munkáért elnyert Nobel-díj, Szent-Györgyi Albert elismerése. Ezt az időszakot követően az egyetem bár erős maradt, nemzetközi kapcsolataiban törés következett be. A nyolcvanas évektől kezdve a szegedi felsőoktatás azonban visszatért ahhoz az örökséghez, melyre mindannyian büszkék vagyunk, s nemzetközileg is elismert egyetemmé vált az SZTE – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A felsőoktatási intézmény elnyerte a kutatóegyetemi címet, s ezért is egyre fontosabbá válnak nemzetközi kapcsolatai. Ahogy Klebelsberg idejében, újra egyetlen lehetőség áll az ország előtt: a kultúra és a tudomány. Komoly kihívás ez a Szegedi Tudományegyetem számára: sikeresnek kell lennünk, ahogy a többi hazai felsőoktatási intézménynek is, s ez elhozhatja az ország sikerét is – közölte a professzor.

Az Egyetem Napján a József Attila Tanulmányi és Információs Központ dísztermében rendezett ünnepi szenátusülésen részt vett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Dux László, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Az ünnepségen Doctor Honoris Causa kitüntető címet kapott Danilo Türk jogászprofesszor, Szlovénia köztársasági elnöke.