A százmilliárdos projekt hatásai

Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb ipari beruházása valósult meg a TVK-nál.

A 2002–2005 között zajló, több mint 100 milliárd forintos összértékű Petrolkémiai Fejlesztési Projektnek köszönhetően a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. Közép-Európa legnagyobb műanyagalapanyag-gyártó és -forgalmazó társaságává nőtte ki magát.

A rekordidő alatt kivitelezett beruházás keretében felépült új gyárakkal (az Olefin-2 gyárral és a HDPE-2 polietilénüzemmel) és a kiszolgáló létesítményekkel teljesült a társaság stratégiai célkitűzése – jelentette be Olvasó Árpád, a TVK Rt. vezérigazgatója a projekt létesítményeinek avatóünnepségén. De vajon a TVK szárnyalása mit jelent, mit hoz a településen és a megyében élők számára?

A legfontosabb hatás

Mint azt Olvasó Árpádtól megtudtuk, a beruházás legfontosabb hatása a társaság számára, hogy hosszabb távra sikerül megőrizniük a versenyképességet a nemzetközi piacon.

– A műszaki fejlesztés eredményeként a TVK Rt. elérte azt a gazdaságos és versenyképes kapacitásméretet, amivel tovább erősíti vezető szerepét a régióban és annak határain túl is – tette hozzá.

Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően kiegészül a termékpaletta, új és modern termékeket kínálva. S mivel ezáltal a hazai műanyag-feldolgozó ipar szereplőinek igényeit méginkább kielégítik, így partnereik versenyképessége is nő. S ha már a partnerekről esett szó: az Olefin-2 belépésével megnövekedett a BorsodChem számára értékesített etilén mennyisége, ami a korábbinál jóval szorosabbra fonta a kapcsolatot a két vegyipari óriás között. Arról nem beszélve, hogy az olefin melléktermékei szintén a vegyipar potenciális alapanyagai, s ugyancsak a BorsodChemnek adhat lehetőséget.

Jótékony hatással

– Ahogy nőnek a méreteink, úgy nőnek a szolgáltatási igényeinek is, amit a régió cégei végeznek el számunkra, azaz nagyon sokakat érint jótékonyan a mi fejlődésünk – tette hozzá Olvasó Árpád. – Nem elhanyagolható szempont azt sem, hogy a két üzemben 164 főt foglalkoztatnak – részben a meglévő, tapasztalt munkatársak átcsoportosításával, részben pedig magasan kvalifikált, fiatal szakemberek felvételével biztosítva szükséges létszámot.

Megtudtuk, a beruházás révén jelentősen nő a társaság árbevétele, így nagyobb lesz az önkormányzatnak fizetendő iparűzési adó összege is, ám a beruházás méretei miatt 2005-2006-ban a társasági nyereségadó után százszázalékos adókedvezményt kapnak.

UM

Legek könyve a TVK-nál

– Világrekord: A beruházás leghosszabb projektje, az Olefin-2 28,5 hónap alatt készült el.
– 430 millió euró: A beruházás a jóváhagyott 430 millió euró (110 milliárd forint) keretösszegen belül valósult meg.
– 170 százalékon: A fejlesztés eredményeként a TVK termelőkapacitása 70 százalékkal nőtt meg.
– 3000 fő: A csúcsidőszakokban 3000 külső építő és szerelő dolgozott a munkaterületen, összesen 10 ezer kivitelező vett részt a beruházásban.
– 203 km: A stratégiai projekt keretében mintegy 230 kilométer hosszú csőhálózat épült meg. A villamos kábel nyomvonalainak hossza több mint 100 kilométer.
– 370 tonna: A HDPE-2 gyár nagyberendezései Japánból tengeren érkeztek Rotterdamba, majd kalandos folyami úton, a Dunán és a Tiszán jutottak el Tiszaújvárosba. A három nagyberendezésnek – a két reaktornak és a szárítónak – az összsúlya összesen 370 tonna. A kettős falú etiléntartály hét emelet magas, mintegy 6 ezer tonna súlyú és 10 ezer köbméter etilén befogadására alkalmas. Az etilént -104 C-fokon kell tartani, hogy cseppfolyós maradjon, ennek megfelelően a tartály építéséhez speciális műszaki megoldásokat kellett alkalmazni.
87 méter: tavaly ősszel emelték be az Olefin-2 gyár legnagyobb berendezését, a 354 tonnás, 87 méter magas propán-propilén kolonnát.

Olefingyár épült

A projekt legnagyobb szabású része a 238 millió euró beruházással felépült új Olefingyár: 250 ezer tonna éves etilénkapacitásának belépésével több mint 600 ezer tonna fölé nő a TVK kapacitása. A MOL-csoporttól vásárolt vegyipari benzin és gázolaj alapanyag csővezetéken keresztül jut el a TVK-hoz. Az ebből krakkolással gyártott etilént és propilént legnagyobbrészt maga a TVK dolgozza fel, de szintén csővezetéken folyamatosan szállít etilént Kazincbarcikára a BorsodChem Rt.-nek is. E szállítási mód fontosságát külön ki kell emelni, az etilén ugyanis kiemelten veszélyes anyag, tengelyen történő szállítása az EU-ban már tiltott.

A projekt elemei

A beruházási program részeként 129 millió euró ráfordítással valósították meg az új, 200 ezer tonnás polietilénüzemet (HDPE-2). Ennek köszönhetően a két meghatározó polietiléntípusból – a nagysűrűségű polietilénből (HDPE) és a kissűrűségű polietilénből (LDPE) elérik az 530 ezer tonnás éves termelést.
A projekt keretében létesült egy új, 6 ezer tonna tárolókapacitású, 10 ezer köbméter űrtartalmú etiléntároló, s egy csaknem 230 km hosszú üzemközi csővezeték-hálózat, mellyel párhuzamosan futott az elektromos ellátást biztosító villamoskábel-hálózat kiépítése is. Az út- és közműhálózat megépítése mellett a szennyvíztisztítót is korszerűsítették.