Nagyvilág

2012.08.03. 18:48

Egymásra mutogat az USA és Oroszország Annan lemondása kapcsán

Kofi Annan szíriai különmegbízott feladta. Az ENSZ és az Arab Liga megbízásából az ENSZ volt főtitkára hónapok óta azon fáradozott, hogy a polgárháború befejezésére diplomáciai megoldást találjon. Most azonban mindkét szervezetet kérte, hogy augusztus 31-én lejáró megbízatását ne hosszabbítsák meg - írja a VG.hu.

Kofi Annan szíriai különmegbízott feladta. Az ENSZ és az Arab Liga megbízásából az ENSZ volt főtitkára hónapok óta azon fáradozott, hogy a polgárháború befejezésére diplomáciai megoldást találjon. Most azonban mindkét szervezetet kérte, hogy augusztus 31-én lejáró megbízatását ne hosszabbítsák meg - írja a VG.hu. Ban Ki-mun ENSZ főtitkár sajnálkozásának adott hangot Annan döntése miatt és bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az Arab Ligával az utód személyéről. Kofi Annan ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a világ tele van olyan őrültekkel, mint én, nem lennék meglepve, hogy a főtitkár találna valakit, aki nálam jobban teljesítené ezt a feladatot". Ban Ki-mun közölte, hogy a nemzetközi szervezetnek "valamilyen formában" Szíriában kell maradnia.

A Handelsblatt ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közti kölcsönös vádaskodás az egyik oka Annan lépésének. A Handelsblatt szerint Annan döntésével tovább csökkennek a szíriai konfliktus diplomáciai úton történő rendezésének esélyei.Diplomaták szerint az Egyesült Államokat és az Arab Öböl menti szomszédokat frusztrálta, hogy Annan ragaszkodott a tárgyalásos megoldáshoz, mivel véleményük szerint már minden lehetőséget kimerítettek. Ezt mutatja, hogy az ENSZ BT-ben vétójoggal rendelkező államok közül Oroszország és Kína már háromszor hiúsította meg egy új határozati javaslat elfogadását, amely akár a katonai fellépést is lehetővé tette volna Szíriával szemben. Washington nem késlekedett azzal, hogy Annan lemondását az orosz és kínai politika következményének állítsa be. Szintén csalódását fejezte ki az EU külügy biztosa, Catherine Ashton, aki a német külügyminiszterrel egyetemben megállapította, hogy az ENSZ nem adott kellő mandátumot Annannak a békeprogram megvalósítására.

Az ENSZ missziójának mandátuma augusztus 19-én jár le, a megújítás feltétele, hogy javuljon a szíriai helyzet és az Assad-rezsim ne támadja a polgári lakosságot – egyelőre egyik sem látszik teljesülni. Az ENSZ meglátása szerint Aleppóban zajlik jelenleg a legnagyobb harc; a szíriai hadsereg továbbra is nehézfegyverekkel támadja a felkelőket és a civileket is, de közben a szíriai szabad haderő is szert tett vállról indítható rakétákra és más, hatékonyabb fegyverekre. A harcok miatt mintegy 2,5 millióan maradtak megfelelő egészségügyi- és élelemellátás nélkül, a 2011 márciusa óta tartó harcokban az ENSZ becslései szerint eddig legalább 16 ezren vesztették életüket.A felkelők és az Assad-kormány erői között egyelőre patthelyzet van, de ez változhat, mivel – mint arról beszámoltunk – az Obama-kormány utasítást adott a CIA-nak arra, hogy titkosszolgálati információkkal lássa el a felkelőket. Washington emellett a feltételezések szerint szövetséges országokon keresztül fegyverekkel is ellátja a lázadókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!