A szalonnasütés néhány fortélya

Akt.:
Az egyik lehetséges végeredmény
Az egyik lehetséges végeredmény - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Alapszabály, hogy bár jókora adag türelem kell hozzá, de a legfontosabb, hogy sütögetni csakis parázson lehet. Megéri kivárni, hiszen a tűzön befeketedik és az igencsak kedvez a szabadgyökök kialakulásának, ami sajnos akár komolyabb problémákhoz is vezethet. Mindemellett az íze is sokkal jobb lesz, ha a korom kimarad a buliból.

Fontos, hogy a nyárson bombabiztosan kapaszkodjon a szalonna. Ennek érdekében a szalonna tetejét először bevagdossuk/beirdaljuk úgy, hogy a zsír egy helyre folyjon majd. Ha a szalonnabőrbe kis nyílást vágunk, a nyársat ezen keresztül tudjuk átdugni, így nem fordul el és nem esik le, hiszen tartja a bőr. Az első adag kenyérnél már a megpirult részekre le is lehet csapni és továbbirdalni a következő körre.

Fontos a jó alapanyag: tökéletes a sózott zsírszalonna is, amiről először kapargassuk le a sót, mert ez elszívja előlünk a zsírt. Mi mégis inkább a füstölt szalonnát ajánljuk, hiszen ennek még inkább füstös íze van. A non-plusz ultra pedig mindez mangalicából, amelynek egyrészt köztudottan egészségesebb a zsírja, illetve a mangalica sokkal zsírosabb, mint a fehér sertés.

Óvatosan a finomsággal, mert a félig átsült szalonnától komoly gyomorpanaszok léphetnek fel, ezért túl kell lépni a türelmetlenségen és kivárni a teljesen átsült szalonnát. Ezt a legkönnyebben a fentiekben említett folyamatos irdalással érhetjük el legkönnyebben.

És egy tuti recept a szalonnasütéshez. A kenyeret a nyársra húzva, akrobatikus mozdulattal tartsuk a tűz fölé, hogy pirítóst kapjunk. Kenjük meg juhtúróval, amíg meleg. Szórjunk rá apróra vágott paradicsomot, hagymát (vagy áprilisban, május elején medvehagymát), uborkát és arra csöpögtessük a zsírt. A végén nagyon óvatosan két nyárs segítségével még egyszer pirítsunk alá a kenyérnek (bár ez nagy rizikó, mert beleeshet a tűzbe).
hirdetés


hirdet�s