A szálas krizantémokat viszik mindenszentekre

Akt.:
Hatalmas a kínálat a Búza téri virágpiacon
Hatalmas a kínálat a Búza téri virágpiacon - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nagy tömegről és bőséges kínálatról számoltunk be helyszíni riportunkban „Jók lesznek ezek? Szépek, fizesd ki!” címmel egy héttel ezelőtt a Búza téri virágpiacon tapasztaltakról: ez a hét első napjára sem hagyott alább.

Ugyan mindenszentek szerdán lesz, a halottak napja pedig csütörtökön, ám már napok óta teszik rendbe a sírokat a hozzátartozók.

Viszik az élővirágot

Megindult az újabb roham is, most már a szálas krizantémokat viszik leginkább az emberek.

– 100 forint volt szálja, de csak mert tudtam belőle alkudni – felelte érdeklődésünkre Szolnoki Bertalanné, akit a vásárcsarnok előtt szólítottunk meg. – Azt hittem, drágább lesz, de ez szerintem még elviselhető.

krizantem-vasar-a-piacon02-st

Az egyik virágárus nem sokkal később arról beszélt munkatársunknak, hogy mindenszentekre már alig- alig marad a virágból, mert „mindent visznek”.

– Szerda délig biztos nyitva leszünk, de addig mindenképpen, amíg van a virágból – jelentette ki.

Végigsétálva a piacon szálas krizantémra 100 és 300 forint között leltünk, nagy cserepes krizantémot 1500 forinttól (kicsi volt 400 forintért is) láttunk.

– Aki beültetne, nyugodtan tegye, hiszen van cserepes és szabad gyökerű árvácskánk is – szólt még utánam az árus, aki szerint a koszorúárak jó ideje változatlanok. – Szerintem jó, ha 10 százalékkal emelkedtek az árak, de az is inkább az alapanyagok miatt.

3 ezer körül

Kis koszorút már 500 forintért is vehetünk, a legnagyobba­kért akár 6 ezer forintot is elkérnek. Az átlagárak 3000–4000 forint között mozognak.

ÉM-JLI