A Szalamander idén már a Földes gimi előtt is megáll

Balról: Domonkos Balázs és Pivarcsi László ( L-DUPLEX Pivó Kft. - öntöde), valamint Iván Tamás az emléktáblával
Balról: Domonkos Balázs és Pivarcsi László ( L-DUPLEX Pivó Kft. - öntöde), valamint Iván Tamás az emléktáblával
Miskolc – Elkészült a tábla, amely emlékeztet arra, hogy valaha az egyetem is „földesista” volt.

A Földes Ferenc Gimnázium épülete pár évig a Miskolci Egyetemnek is otthont adott. Erről azonban senki nem emlékezett meg az elmúlt években, de még csak egy tábla sem jelzi, hogy a gimnázium épületében kezdte működését a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem. Éppen ezért kezdeményezte tavaly a Miskolc a Múltban Facebook-csoport egy emléktábla kihelyezését, amely az idén valóssággá válik. Olyannyira, hogy a Miskolci Egyetem végzőseinek Szalamander felvonulásán – június 24-én várhatóan este fél 10-kor – fel is avatják az emléktáblát, amely a Földes Ferenc Gimnázium homlokzatára kerül.

A kezdeményezésről tavaly lapunk is beszámolt, akkor is éppen a Szalamander felvonulás kapcsán lett aktuális a téma. A Miskolc a Múltban csoport mellé állt a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesülete is, így közösen sikerült elkészíttetniük a táblát. Az emléktábla költségeinek fedezésére adományokat szívesen fogadnak, ezzel kapcsolatban a foldesoregdiak@gmail.com címen lehet jelentkezni.

ÉM-NSZR


Így kezdődött

Egy 1949-es kormányrendelet arról szólt, hogy „a felsőfokú műszaki szakképzés fokozása céljából” Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetemet kell létesíteni. Ekkor, hihetetlenül rövid idő alatt, valóban megindult az oktatás, de azt csak kevesen tudják, hogy nem az egyetem mai helyén, hiszen az még akkor nem épült meg, hanem a Földes Ferenc Gimnázium épületében. A Miskolci Egyetem 85 hektárnyi területén csak 1950-ben kezdődött az építkezés. Visszaemlékezésekből tudni, hogy a Matematikai Tanszék kapott helyett a gimnázium földszintjén. Az elsőéves hallgatók létszáma közel 500 volt.