A szaktárca megerősítené a fogyasztóvédelmet

Tíz nap múlva a munkaügyi minisztérium honlapján lesz az a tervezet, amely a fogyasztóvédelem terén esedékes teendőket illetve főbb csapásirányokat jelöli ki 2007 és 2013 között – közölte a szaktárca vezetője kedden egy budapesti konferencián. A koncepciót nemcsak az érintett szervezetek, hanem gyakorlatilag bárki véleményezheti majd a weblapon.

Kiss Péter elmondta: az egyik legfontosabb cél az, hogy a nyilvánosság erejével elejét lehessen venni a visszaéléseknek illetve szabálytalanságoknak. Ennek érdekében “társadalmasítani ” kell a fogyasztóvédelmet, vagyis a lehető legszélesebb körben be kell vonni az érintetteket, és meg kell erősíteni a tudatos fogyasztói magatartást is. Olyan intézményrendszert kell kialakítani, amely mindenki számára ismert és elérhető, ehhez azonban a fogyasztóvédelmi hatóság szerepét is meg kell erősíteni – mondta.

A konferencián a fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is képviseltette magát. Baranovszky György, a szervezet elnöke szerint a jövőben a jogsértő cégeknek illetve vállakozóknak saját költségén, országos napilapban kell közzétennie, ha elmarasztaló határozatot hoznak ellene. A fogyasztóvédelmi feketelista mellett ugyanakkor szükség van egy pozitív listára is, amelyre azok a cégek kerülhetnek fel, amelyek “jóvátették” mulasztásaikat, illetve korrigálták a jogsértéseket. Ez várhatóan áprilisban indulhat el – tette hozzá.

Szép Gábor, a Kosár nevű fogyasztóvédelmi magazin képviseletében elmondta: tavaly szeptember óta számos Magyarországon forgalmazott fogyasztási cikket vetnek alá a nemzetközi teszteknek; az eredményekről a Kosárban lehet majd olvasni. Idén ősztől egy csaknem két évig tartó információs kampány is indul, amely az újonnan csatlakozott uniós országok fogyasztóit tájékoztatja majd az idevágó EU-s jogokról.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke közölte: tavaly Magyarországon 1,8 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, összesen 40-45 ügyben.