A szaktárca konstruktív javaslatokat vár a gyógyászati segédeszközök új támogatási rendszerének bírálóitól

Az Egészségügyi Minisztérium elszomorítónak tartja, hogy Kupper András a beteg emberek kiszolgáltatottságából próbál politikai tőkét kovácsolni. A tárca azt követően nyilatkozott így, hogy az ellenzéki politikus szerdán kijelentette: ha a kormány életbe lépteti augusztus 1-től a gyógyászati segédeszközök új támogatási rendszerét, akkor a Fidesz az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Kupper András szerint a tervezett támogatási rendszer diszkriminatív, sok esetben fizetniük kéne azoknak is, akik eddig ingyen kapták a segédeszközöket. Az ellenzéki honatya szerint így előfordulhat, hogy egy adott terméket egy gyerek megkap ingyen, de egy nyugdíjas nem. Ráadásul a gyógyászati segédeszközök piacán jelentős erőkkel vannak jelen a hazai kis- és középvállalkozások, amelyek termékei iránt így jelentősen csökkenhet a kereslet.

A minisztérium válaszul közölte: mindig is nyitott volt az építő, konstruktív javaslatokra, ezért várják Kupper András szakmai észrevételeit a rendelet-tervezettel kapcsolatban. Ugyanakkor arra kérik a képviselőt, hogy amíg egy szakmai rendelet-tervezetről van szó, ne keltsen információ hiányában meg nem alapozott kételyeket az érintettekben.