A szakszervezetek az MVK válaszára várnak

A szakszervezetek az MVK válaszára várnak
Miskolc – A közlekedési szakszervezetek várnak, egészen csütörtökig. Hétfőn ugyanis eljuttatták tervezetüket az MVK Zrt.-hez, amelyben a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatásról adtak javaslatot.

Ebben – mint az Észak-Magyarországnak elmondták – 68 százalékot javasoltak, ami két százalékkal több a törvényben rögzített minimális szolgáltatástól. Nem tudni, hogy az MVK erre mit reagál majd, hiszen az elmúlt héten zajlott tárgyaláson a közlekedési vállalat részéről 88 százalék volt az elvárás.

A szakszervezeti képviselőtől azt is megtudtuk, hogy a gyárak és üzemek dolgozói járhatnak a legrosszabbul, hiszen sok helyen nem közszolgáltatás keretében működik a tömegközlekedés, hanem szerződéses járatok vannak.

Bíróság?

A jogszabály szerint a tárgyalások megkezdése után a cégnek hét nap áll rendelkezésére, hogy választ adjon a szakszervezeteknek, ezután a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak az érdekvédelmi képviselők – magyarázta Zelenka László. Azt azonban hozzátette, ezt ők szeretnék elkerülni, ezért csütörtökön még megszólítják az MVK-t. Érdeklődésünkre elárulta, ha mégis bíróságra kerülne az ügy, akkor ott öt napon belül kell döntést hozni. Ezután feltettük a kérdést, hogy ezek szerint előreláthatólag a jövő héten számolhatnak sztrájkkal az utazók, de az elnök nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni.

Van, ahol teljesen leáll

Többek szerint a város határában található gyárak, üzemek dolgozóit érintheti hátrányosan egy esetleges MVK-sztrájk – vetettük fel az elnöknek.

„Annyiban igen, hogy az elégséges szolgáltatás biztosítása a közszolgáltatás keretében működő járatokra vonatkozik, a szerződésesekre nem. Azaz, ott valóban leállhat teljesen a szolgálgatás. De a korábbi évek racionalizálása miatt sajnos mindenhol érezhető lesz a sztrájk. Nem örülünk ennek, nem is ez a célunk, mi csak a jogos járandóságunkat szeretnénk megkapni” – reagált kérdésünkre Zelenka László.

– N. Szántó Rita –


Előzmények

  • 2015. február 4-én a Miskolc Holding Zrt. a bérfejlesztés kapcsán összehívott értekezletén a városvezetés 3 százalékos bérfejlesztést javasolt.
  • Április 24.-én a tagvállalatok szakszervezetei a munkavállalókkal, és egymással történt egyeztetést követően elfogadták a bérfejlesztési ajánlást.
  • Július 20-án a Miskolc Holding Zrt. arról tájékoztatta a meghívott szakszervezeti vezetőket, hogy a bérfejlesztéseket csak szeptember 15.-e után tudja végrehajtani.
  • Szeptember 18.-án az érdekképviseletek írásban megkeresték a holding vezetését. A megkeresésre választ nem kaptak, ezért a demonstráció szervezését Október 7-re megkezdték.
  • Október 6-ra kaptak meghívást a Miskolc Holding Zrt.-től a bérfejlesztés témakörében történő tájékoztatásra.
  • Október 7-én tüntettek.
  • Október 22-én a Miskolc Holding, arról tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy a beígért bérfejlesztés ebben az évben nem hajtható végre.
  • November 1-jétől a Miskolc Holding Zrt. vezetősége az autóbusz- és villamos járművezető munkakörökben dolgozókat érintően 5 százalékos mértékű bérrendezésre tett javaslatot.
  • December 10-én a polgármester bejelentette az idei jutalmakat, ami 3,8 százalékos béremelést jelent, egyoldalúan kifizetik, jövőre pedig folytathatják a bérmegállapodást.
  • 2016. január 6.-án tárgyaltak a szakszervezetek és a holding, megállapodás nem született.

Mit akar az MVK?

Szerettük volna az MVK Zrt-t is megszólaltatni az ügy kapcsán. Kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy az érdekképviseletek által hétfőn benyújtott tervről mi a véleményük, elfogadhatónak tartják-e, vagy tovább tárgyalnak. Szerda estig azonban nem kaptunk választ a közlekedési vállalattól. Éppen ezért csak a korábbi információkból tudunk kiindulni, miszerint az MVK-nak – a sztrájk idejére –, ami a az elégséges szolgáltatást illeti, 88 százalékos teljesítménykövetelése volt az érdekképviseletekkel szemben.

Sztrájk Miskolcon: lemaradhatunk, elkéshetünk, ha kezdődik

Miskolc – A szolgáltató és a sztrájkra készülő szakszervezetek százalékokkal számolnak. Mi mire számíthatunk?

Mire készülhetünk, mi lesz a sztrájk idején Miskolcon?

Miskolc – Egy biztos: ha kihirdetik a munkabeszüntetést, ajánlatos lesz hamarabb útra kelni.